Vind!  Google Woonhelpdesk Gadget


» Overzicht

Termen en begrippen

 » Huren

Ontbinding

Relevante categorieënZoeken op tags


Ontbindende voorwaarden

Dit zijn voorwaarden die in de koopakte kunnen worden opgenomen. Op grond van een voorwaarde kan een koper de koopovereenkomst kosteloos ontbinden. Een ontbindende voorwaarde kan zijn de financiering, het verkrijgen van een huisvestingsvergunning, het verkrijgen van de Nationale Hypotheek Garantie of de uitkomst van een bouwkundig advies.


Wanneer wordt een huurcontract ontbonden?

Voordat een verhuurder een huurcontract door de rechter kan laten ontbinden, moet er heel wat gebeurd zijn. Een huurder betaalt al tijden zijn huur niet, verwaarloost het huis of veroorzaakt ernstige overlast voor de buren. Aandringen van de verhuurder heeft niet geholpen. De verhuurder kan dan twee dingen doen:

* het huurcontract opzeggen omdat de huurder zijn plichten niet nakomt; of
* het huurcontract laten ontbinden door de kantonrechter.

Als de verhuurder kiest voor opzegging van het contract, moet hij zich aan de wettelijke opzegtermijn houden (drie tot zes maanden).
Ontbinding door de kantonrechter gaat sneller. Maar: de kantonrechter ontbindt het contract alleen als de situatie echt heel ernstig is. Voor een huurachterstand van een maand zal hij het contract niet gauw ontbinden, maar wel als de huurder steeds weer te laat betaalt of als de huurachterstand erg groot is. Na de uitspraak van de rechter krijgt de huurder soms nog een kans om zijn gedrag te beteren. Anders wordt het huurcontract definitief ontbonden.

Bron: Kennisring - Gelezen: 19962x - 01/07/2007 - [Omhoog]