Vind!  Google Woonhelpdesk Gadget

 » Woontips

Eigen Huis: 'Stop met balansventilatie'

Relevante categorieën


 » Nieuws
 » Kopen

Zoeken op tags


Onderzoek Amersfoort bewijst verband mechanische ventilatie en gezondheidsklachten

De grootschalige installatie van balansventilatiesystemen in nieuwbouwwoningen is niet langer verantwoord. Dit stelt Vereniging Eigen Huis naar aanleiding van een onderzoek van de GGD Eemland en het ministerie van VROM in de wijk Vathorst in Amersfoort. Het onderzoek legt voor het eerst een direct verband tussen gezondheidsklachten van bewoners en balansventilatie.

Klachten als hoofdpijn, astma en vermoeidheid zijn volgens het onderzoek voor een deel toe te schrijven aan mechanische luchttoevoer. Vervuilde filters en verkeerd gebruik van het systeem spelen ook een rol, aldus het onderzoek.

Vereniging Eigen Huis is al langer bezorgd over de gezondheidseffecten van balansventilatiesystemen. In 300.000 nieuwbouwwoningen zijn dergelijke systemen ingebouwd. Vorig jaar deed de vereniging een oproep aan brancheorganisaties in de bouw en de rijksoverheid om maatregelen te nemen. Aanleiding was een enquête van Vereniging Eigen Huis onder huisartsen in Vinexwijken, waaruit bleek dat hun patiënten een relatie leggen tussen gezondheidsklachten en balansventilatiesystemen.

In een landelijk onderzoek van VROM naar het binnenmilieu, dat binnenkort naar de Tweede Kamer gaat, staan verontrustende conclusies. Uit het conceptrapport blijkt VROM dat in nieuwbouwwoningen in 80% van de gevallen de geluidsnorm wordt overschreden door ventilatievoorzieningen. De minimum ventilatiecapaciteit wordt in 30 tot 50% van de gevallen niet gehaald. Verder blijken ventilatievoorzieningen vaak niet goed te zijn ingeregeld of aangebracht. Dit alles leidt tot kritische CO2-waarden binnenshuis, vooral in slaapkamers.

Vereniging Eigen Huis vindt de onderzoeksresultaten dermate alarmerend, dat installatie van balansventilatiesystemen onverantwoord is geworden. De primaire verantwoordelijkheid voor deugdelijke installaties ligt bij de bouwbedrijven. Dat bouwvergunningen vaak worden verleend op grond van onvolledige dossiers is al zorgelijk. Dat controle achteraf door de gemeente vaak ook ontbreekt, vindt de vereniging niet acceptabel en leidt kennelijk tot uitwassen zoals bovenstaand beschreven.

Vereniging Eigen Huis is van mening dat de koper van een nieuwbouwwoning bij oplevering van de woning op zijn minst mag verwachten dat deze voldoet aan de eisen van gezondheid en veiligheid. De bouwer moet hem deze zekerheid geven en de gemeente moet hierop controle uitoefenen.

De vereniging adviseert het ministerie van VROM om nu te stoppen met de grootschalige installatie van balansventilatiesystemen. In ongeveer 50% van alle nieuwbouwwoningen wordt balansventilatie geplaatst. Balansventilatie wordt toegepast om de energienormen te halen maar is erg kwetsbaar. Er moet veel meer aandacht komen om in de ontwerpfase het casco van een woning al energiezuinig te maken, vindt Vereniging Eigen Huis.

Bron: Eigenhuis - Gelezen: 9267x - 19/10/2007 - [Omhoog]