Vind!  Google Woonhelpdesk Gadget


» Overzicht

Termen en begrippen

 » Onderhoud

Ventilatie in Nederlandse huizen kan veel beter

Relevante categorieën


 » Nieuws

Zoeken op tags


 » Luchten
 » Cv
Maar liefst 96 procent van de Nederlanders weet dat het ventileren van het huis goed is voor de gezondheid - maar ze doen het lang niet allemaal. Dat blijkt uit een onderzoek van radiatorfabrikant Jaga naar het ventilatiegedrag van Nederlanders.

De verwarmings- en ventilatiespecialist legt zich steeds meer toe op complete klimaatbeheersing, en in het licht van de resultaten van het onderzoek is dat niet ten onrechte. Er wordt véél gelucht in Nederland, maar veel te weínig geventileerd, vooral in slaapkamers.

Ventileren betekent op een gecontroleerde manier voortdurend lucht binnenlaten, terwijl het tegelijkertijd ook behaaglijk blijft. Vooral dat laatste is voor veel mensen een reden om vooral in koele maanden geen frisse lucht het huis binnen te laten als men er zelf aanwezig is. Onderzoek heeft aangetoond dat weliswaar in die maanden 20 procent van de warmte door ventilatie verloren gaat, maar dat een belangrijk deel weer wordt teruggewonnen omdat de vochtige, bedompte lucht wordt vervangen door droge lucht, die door de radiator veel makkelijker weer wordt opgewarmd. De verwarming hoeft 's ochtends dus lang niet zo hard te werken. De behaaglijkheid is voor veel mensen een reden om vooral bij koeler weer kamers te luchten wanneer er niemand is. Juist dan is het minder hard nodig. Is er niemand aanwezig, dan wordt er ook geen CO2 geproduceerd en komt er veel minder vocht in de lucht. Ventilatie op beperkte schaal is dan niettemin aan te raden, onder meer om de lucht droog te houden zodat de radiator de kamer weer sneller opwarmt als er iemand gebruik van wil maken.

Beperken tot luchten
De meeste Nederlanders beperken zich echter tot luchten. Ongeveer de helft vindt het openzetten van een raam of deur gedurende een paar uurtjes per dag voldoende. Wie beschikt over een raamrooster of bovenlicht is heel wat genereuzer en laat dit vaak dag en nacht openstaan. In de wintermaanden wordt dit echter een deel van deze groep toch wat te gortig, en gaan deze ventilatieopeningen alsnog een deel van het etmaal dicht - helaas meestal dát deel waarin men aanwezig is en ventilatie dus het hardste nodig is. Slaapkamers vormen hierbij het dieptepunt, waarbij een meerderheid zeker in koele nachten geen verse lucht laat binnenkomen. Ondanks dit ventilatie- (of eigenlijk lucht)gedrag, weet bijna iedere Nederlander (96%) dat ventileren belangrijk is voor de gezondheid. Nog eens 72 procent voegt eraan toe dat ventileren 24 uur per dag zou moeten gebeuren. Dat alles staat in schril contrast met de slechts 23 procent die terecht denkt dat ventileren vooral nodig is als er iemand in de kamer is, en ook met het gegeven dat 37 procent meent dat het opengaan van een buitendeur een goede bijdrage levert aan de ventilatie van de woning.

Belang ventileren onderkend
Jaga ontwikkelt zich steeds meer van radiatorfabrikant tot specialist in klimaatbeheersing, waarbij verwarming, (nacht)koeling en ventilatie hand in hand gaan. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat dit een ontwikkeling is die aansluit bij de vraag van de markt. Het belang van ventileren wordt immers breed (96%) onderkend, alleen ontbreekt het een behoorlijk deel van de huishoudens aan de mogelijkheden om dit consequent en vooral continu te doen. Inmiddels gelooft ook nog maar 5 procent van de consumenten dat ventileren verspilling van kostbare energie is. Door toepassing van Jaga-systemen als oXygen en een radiator als Brizox - die verwarming, (nacht)koeling en ventilatie combineren - kan zelfs die laatste groep er nog van overtuigd worden dat met een kwalitatief hoogstaande klimaatbeheersingsoplossing het energieverlies tot een absoluut minimum wordt beperkt.

Bron: wonenonline.nl - Gelezen: 8267x - 17/07/2007 - [Omhoog]