Vind!  Google Woonhelpdesk Gadget


» Overzicht

Termen en begrippen

 » Huren » Huurtoeslagen

Huurprijs

Relevante categorieën


 » Huren

Zoeken op tags


De wet beschermt de huurder als zwakkere partij. Immers als U een punt van de huur maakt voordat U het contract getekend heeft loopt U het risico dat U de woning niet krijgt. Daarom heeft U het wettelijk recht om de huur te laten toetsen nadat U het contract heeft getekend.

Binnen 6 maanden toetsen
Als U een huurcontract hebt getekend controleert U dan binnen 6 maanden of de huur niet te hoog is. Dit kan met een simpele procedure bij de huurcommissie. Als de huur te hoog blijkt te zijn, dan wordt de huur met terugwerkende kracht verlaagd en krijgt U terug wat U over de eerste maanden te veel hebt betaald. Een normale huurverlagingsprocedure na 6 maanden kent geen terugwerkende kracht. En in sommige gevallen is het na 6 maanden zelfs helemaal te laat. Altijd doen dus! Zie huurprijzen, huurverlaging.

Let op: geliberaliseerde contracten
Let goed op. Een woning met een huurprijs boven de huurtoeslaggrens (vroeger huursubsidiegrens) is geliberaliseerd. Voor deze contracten is het grootste deel van de huurprijsbescherming niet meer van toepassing. De liberalisatiegrens ligt op dit moment op €615,01 pm. (peil 1-7-06).

Als de wettelijk maximum huur volgens de puntentelling echter onder de huurtoeslaggrens ligt, dan kunt U nog binnen 6 maanden naar de huurcommissie om de huur te verlagen en bovendien de liberalisatie ongedaan te maken. Leest U verder bij Geliberaliseerde contracten.

Een all-in huur is nooit geliberaliseerd. Zie hieronder.

N.B.: "Geliberaliseerde contracten" zijn iets anders dan de actuele plannen van Minister Dekker voor "liberalisering" van een deel van alle huurwoningen.


All-in huur
Als U één bedrag vast bedrag voor huur en bijkomende servicekosten betaalt, zonder dat U weet welk deel voor de huur is en welk deel voor de overige kosten, dan heeft U een All-in huur. Een All-in huur is niet toegestaan.

Verder kan een all-in huur kan per definitie niet geliberaliseerd zijn. Met een All-in huur boven de liberalisatiegrens kunt U ook na 6 maanden de huur nog laten controleren bij de huurcommissie. Leest U verder onder all-in huur.

Proefberekening huurprijs
U kunt voordat U tekent ook zelf een proefberekening van de maximum huur maken.

Bron: Huurders.info - Gelezen: 15920x - 01/01/1970 - [Omhoog]