Vind!  Google Woonhelpdesk Gadget


» Overzicht

Termen en begrippen

 » Nieuws

Funda roept op tot boycot van jaap.nl

Relevante categorieënZoeken op tags


 » Funda
 » Nvm
Woningwebsite Funda.nl van makelaarsvereniging NVM wil niet dat woningzoekers het woningaanbod van NVM-makelaars kunnen terugvinden op de concurrerende website Jaap.nl van de DSB Bank.

Funda noemt in een brief die vorige week aan alle NVM-makelaars is gestuurd Jaap.nl een „onrechtmatige provocatie” die ten koste gaat van de marktpositie van NVM-makelaars. Wanneer woningen van deze makelaars op Jaap.nl zijn terug te vinden, dan zetten zij hun „goede naam op het spel”.

Het is niet de eerste keer dat de NVM iets probeert te doen tegen concurrerende huizenwebsites, zoals zoekallehuizen.nl, woonkrant.nl of miljoenhuizen.nl. Eerder spande de branchevereniging een zaak aan tegen zoekallehuizen.nl, omdat zij niet wilde dat deze zou verwijzen naar huizen van NVM-makelaars. Die zaak verloor de NVM. Intussen klaagde de Vereniging Eigen Huis vorig jaar bij de mededingingsautoriteit over het afschermen van huisinformatie door Funda.

Woningzoekers kunnen op allerlei websites het aanbod van NVM-makelaars én dat van andere makelaars terugvinden. Deze websites nemen het aanbod van NVM-makelaars van Funda over. De brief van Funda richt zich nu exclusief op Jaap.nl omdat deze website het verst gaat in het overnemen van gegevens van NVM-makelaars, inclusief alle foto’s en een complete omschrijving van het huis. Dit is volgens Funda een inbreuk op het auteursrecht. Andere websites houden het summier, zodat een bezoeker moet doorklikken naar funda.nl voor meer informatie.

Verschillende NVM-makelaars hebben inmiddels gehoor gegeven aan de oproep in de brief om geen gegevens door te spelen aan Jaap.nl. „De eerste brieven en e-mails komen binnen”, zegt een woordvoerder van Jaap.nl.

Voor de NVM staat veel op het spel. Als woningzoekers net zo lief zoeken op andere websites, is exclusieve plaatsing op Funda geen argument meer voor woningverkopers om een NVM-makelaar in de arm te nemen. Dat betekent een minder sterke concurrentiepositie. Voor een makelaar wordt lidmaatschap van de NVM, wat duizenden euro’s per jaar kost, in dat geval minder interessant.

Hoewel het marktaandeel van de concurrerende woningwebsites veel kleiner is dan dat van Funda, zien sommige NVM-makelaars wel voordelen in het openstellen van hun woningaanbod voor andere woningzoeksites. „Maximale verspreiding is gunstig voor de verkopers van huizen”, zegt NVM-makelaar Jeroen Stoop. Hij wil juist samenwerken met andere sites om te zorgen dat ze geen oude of foute informatie geven aan woningzoekers. Hij voorziet dat steeds meer NVM-makelaars „om” zullen gaan.

Een makelaar moet zelf het te verkopen huis bezichtigen en taxeren, de onderhandelingen voeren, en aanwezig zijn bij het onderteken van de koopakte. Dit was één onderdeel van het „pakket kwaliteitseisen” waarmee een meerderheid van de leden van de NVM begin deze maand instemde.

Het besluit zou NVM-makelaar Makelaarsland.nl het werk moeilijk maken. Het idee achter deze ‘internetmakelaar’ is dat huizenverkopers een deel van de taken van de makelaar overneemt. Zo mogen zij hun huis zelf met foto’s en beschrijvingen aan kopers presenteren en bezichtigingen organiseren. Makelaarsland rekende een vast laag tarief van 750 euro.

Maar toezichthouder NMa heeft nog geen groen licht gegeven voor invoering van de nieuwe kwaliteitseisen. „We zijn daar nog over in gesprek”, zegt een NVM-woordvoerder. De NMa zegt „het gedrag van de NVM en haar leden nauwlettend te volgen”.

De makelaarsvereniging beloofde de NMa in februari om haar leden beter te informeren over naleving van de mededingingswet. De regiobestuurders vullen die taak verschillend in, zegt een woordvoerder van de makelaarsvereniging, „de één vertelt een verhaal, de ander reikt een papiertje uit.”

Bron: NRC - Gelezen: 9751x - 25/06/2007 - [Omhoog]