Uncategorized

Gordijnen op maat: waar moet je rekening mee houden?

Ben je zoek naar gordijnen? Dan kun je kant-en-klare gordijnen bestellen. Meestal is dit geen goed idee, want je komt er al snel achter dat de gordijnen niet goed passen. Ze zijn mogelijk net een beetje te lang of juist niet breed genoeg. Dat doet meteen af aan jouw interieur. Daarom raden we je aan om gordijnen op maat te bestellen. Dat kan heel gemakkelijk online. We vertellen je hier waar je op moet letten voor het mooiste resultaat!

Hoe moeten je gordijnen vallen? 

Veel mensen denken dat ze voor gordijnen op maat de ramen moeten opmeten. Dat is een misvatting, want mogelijk wil je dat de gordijnen niet alleen voor het raam hangen, maar voor een omlijsting zorgen. Met gordijnen kun je allerlei effecten creëren. Daarom moet je voordat je de ruimte opmeet, eerst weten waar jouw voorkeur naar uitgaat. Misschien past het mooi in jouw interieur om de gordijnen van het plafond tot aan de vloer te laten vallen? Dit geeft een ruimtelijk effect. Of is het de bedoeling dat de gordijnen tot aan de vensterbank reiken, omdat je een meubel onder het raam wilt zetten? Bekijk eerst wat jij het mooiste vindt. 

Hoe meet je gordijnen het beste op?

Als je eenmaal weet hoe jouw nieuwe gordijnen straks moeten vallen, is het tijd om te gaan meten. Je kunt het beste een rolmaat gebruiken. Vanwege de stevigheid van een rolmaat kun je hiermee gemakkelijker en nauwkeuriger meten, dan met een meetlint. Meet de afstand van het plafond, de gordijnrails of de gewenste hoogte tot aan de onderrand waar de gordijnen moeten komen. Trek hier vervolgens 2 cm vanaf. Hiermee voorkom je dat de gordijnen op maat straks over de grond of de vensterbank slepen. Meet vervolgens de gewenste breedte. Tip: meet alles steeds twee keer op om te voorkomen dat je per ongeluk de verkeerde maat hebt. 

Belangrijke aandachtspunten bij gordijnen op maat! 

Om miskopen te voorkomen, is het belangrijk om er niet zomaar van uit te gaan dat twee ramen, die even groot lijken, ook precies even groot zijn! Meet voor de zekerheid elk raam afzonderlijk af. Je zult nog versteld van hoeveel centimeter verschil er tussen twee ramen kan bestaan. Houd bij het meten en bestellen van gordijnen op maat ook rekening met de soort plooi die je wenst. Voor gordijnen met bijvoorbeeld een dubbele plooi of een wave plooi heb je meer stof nodig, dan voor gordijnen met een enkele plooi. Zorg dus dat je eerst weet wat je wilt, voordat je de maten vastlegt. 

Tips voor gordijnen in de juiste stijl

Tot slot geven we je enkele tips, die je helpen om je gordijnen op maat nog beter tot hun recht te laten komen in jouw interieur. Wil je niet dat de gordijnen de ruimte kleiner doen lijken? Dan raden we je aan om een iets transparante stof te kiezen. Doordat het licht er nog een beetje doorheen valt, krijg je een ruimtelijke sfeer. Ook niet-geplooide gordijnen zijn in dit geval een goed idee. Mogen de gordijnen juist voor een knussere sfeer zorgen? Dan kun je bijvoorbeeld een vitrage combineren met overgordijnen in een warme kleur. Houd je meer van een stoere look? Dan kies je voor gordijnen van natuurlijke materialen, zoals katoen of linnen bij Echtgordijn.nl