Interieur

De klok: hét decoratieobject dat je terugvindt in elke woonkamer

Klokken zijn er in alle soorten. Denk maar aan wandklokken, staande klokken, koekoeksklokken, hangklokken, flipklokken, pendules, dementieklok…. Er zijn digitale en analoge klokken, mechanische en quartz-klokken, enzovoort. Ze zijn niet alleen handig (we weten allemaal graag hoe laat het is), maar ook een leuke manier om je woonkamer te decoreren, of dit nu in een strakke, industriële stijl is of een gezellig rustiek interieur. We bespreken hieronder enkele klokken en de laatste trends.

De koekoeksklok

Laten we beginnen met deze klassieker. De koekoeksklok werd voor het eerst gemaakt in de 18e eeuw en wordt sindsdien nog steeds op bijna exact dezelfde manier gefabriceerd. De originele koekoeksklok werkt mechanisch, met gewichten die de klok aandrijven en de koekoek laten verschijnen. Tegenwoordig zijn er ook quartz-koekoeksklokken te vinden, die werken op batterijen. De oorspronkelijke koekoeksklok wordt gemaakt uit hout en past perfect binnen een landelijk interieur.

De prijs voor een dergelijk exemplaar kan gaan van minder dan €100 tot duizenden euro’s. De quartz-versie is dan weer ideaal voor modernere interieurs. Er zijn tegenwoordig zowel strakke, minimalistische versies (door bijvoorbeeld Japanse designers), maar ook kleurrijke, speelse koekoeksklokken te vinden. Die laatste zijn dan weer een leuk idee voor de kinderkamer. En vrees niet, de klokken hebben een lichtsensor waardoor de klok in het donker niet luidt.

De wandklok

Er bestaan heel wat verschillende wandklokken. Deze populaire vaak ronde klok zal elke kamer in je huis onmiddellijk een extraatje geven op het vlak van decoratie. Want laten we eerlijk zijn, naar de tijd kijken doen we toch meestal op onze gsm of polshorloge. Ben je toch iemand die vooral graag het uur wil weten, dan zijn digitale wandklokken een leuke optie. Binnen de analoge wandklokken is er voor ieder wat wils.

Wandklokken uit natuurlijke materialen zoals steen en hout zijn momenteel in, en passen perfect in een modern, scandinavisch interieur. Maar je hebt ook de tijdloze zwart-witte wandklok die eenvoudig integreert in elke stijl en tegen elke achtergrond. Er zijn ook simpele wandklokken met een slinger, die dan weer dat tikkeltje meer geven – letterlijk en figuurlijk. Mag het wat gedurfder en opvallender, dan kan je bijvoorbeeld gaan voor een grote metalen eyecatcher, of een muurvullende klok waarvan je de cijfers zelf op de muur kleeft.

De flipklok

Een iets minder bekende klok is de flipklok. Deze klok geeft de tijd weer op bladen, waarbij de cijfers van de klok verschijnen zoals het klassieke scorebord bij sportwedstrijden. Er bestaan enkele trendy wandklok-varianten, maar de flipklok is ook ideaal om op een kast te zetten. Daardoor is hij perfect voor op je nachtkastje in de slaapkamer, op het keukeneiland, of op je bureau in je home office. Je kan ook een leuke touch geven aan je woonkamer door hem bijvoorbeeld op de tv-kast te zetten.

Vele van deze klokken geven bovendien de datum weer, waardoor ze extra praktisch zijn. De flipklok bestaat in alle kleuren en stijlen. Zo kan je bijvoorbeeld gaan voor een felgeel retrodesign uit de jaren 70 (met een moderne techniek), een mooie goudkleurige flipklok voor een wat extravagantere, elegante look, of een eenvoudig houten exemplaar dat perfect past in een modern interieur. En dat zijn nog maar enkele van de vele flipklokken die tegenwoordig te vinden zijn!