Verbouwen

5 tips voor het plannen van een verbouwing

Ga je jouw huis verbouwen? Dan is het aan te raden om een plan van aanpak te maken. Bij een verbouwing komen namelijk veel verschillende kluswerkzaamheden aan bod. Een goede planning is daarom essentieel om jouw verbouwing binnen de gestelde tijd tot een goed einde te brengen. Door aan deze vijf zaken te denken, win je tijd en kun je jouw verbouwing doelgericht en efficiënt uitvoeren

Maak een planning en bepaal je budget

Voordat je ook maar één muurtje sloopt in je huis of een baksteen op zijn nieuwe bestemming legt, begin je als eerste met een planning maken. Wellicht ten overvloede, maar zonder goede planning is het vrijwel onmogelijk om alles tot in detail te regelen. Ook als je geen fan bent van Excel, is het aan te raden om alle werkzaamheden uit te specificeren per bouwfase. Zet hierbij wat het totale budget voor de verbouwing is en specificeer per item hoeveel budget je hiervoor nodig hebt en hoeveel dagen of weken je hiermee bezig bent. Zo kun je geleidelijk naar de opleverdatum toe werken en voorkom je dat je drie keer over je budget gaat met jouw verbouwing.

Vraag de juiste vergunningen aan

Begin je verbouwing met de juiste documenten op zak. Vraag na bij jouw gemeente of er speciale vergunningen nodig zijn voor jouw uitbouw-, aanbouw- of verbouwingsproject. Dit is iets wat je ook ruim van tevoren kunt regelen en je bespaart jezelf er een hoop geregel en gedoe mee. Stel je voor dat je begint aan je uitbouw en er halverwege pas achter komt dat je tóch een vergunning nodig had voor jouw werkzaamheden. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Check daarom vooraf of dit nodig is en vraag de juiste vergunningen aan.

Bekijk je online voordeel ten opzichte van winkelprijzen

Vaak wordt gedacht dat je spullen en materialen voor verbouwingen het beste in de winkel kunt bestellen. Maar niets is minder waar want je kunt tegenwoordig ook heel veel goede deals online vinden. Vaak zijn de prijzen online zelfs veel voordeliger dan in de winkel. Zeker wanneer het om online retailers gaat die geen stenen winkel hebben. Zij hebben namelijk niet de kosten voor de winkel zelf, het personeel en alle andere bijbehorende kosten. Hierdoor valt de prijs online vaak lager uit dan wat je er in de winkel voor betaalt. Kijk bijvoorbeeld eens bij https://houtenkozijnonline.nl/. Dit is een specialist in houten kozijnen die uitsluitend online producten verkoopt. Ze hebben een showroom waar je de producten ‘in het echt’ kunt bekijken, maar geen fysieke winkel. Hierdoor kunnen ze hun maatwerkproducten tegen zeer schappelijke prijzen aanbieden. Hetzelfde geldt natuurlijk voor alle andere online retailers. Kijk dus ook online voor deuren, keukens, badkamers, toiletten, en zelf leidingwerk als je online voordeel wilt verzilveren.

Bestel materialen en onderdelen ruim van tevoren

En dan hebben we het niet over een of twee weken van tevoren. Doe eens gek en zorg dat je de materialen al maanden van tevoren in huis hebt. Hierdoor weet je zeker dat jouw planning geen vertraging oploopt en kun je ook de kosten voor de materialen spreiden over een langere periode. Een verbouwing kost namelijk al genoeg en vaak komen er ook nog onverwachte kosten bij die je vooraf niet ingecalculeerd had. Door de kosten te spreiden voorkom je dat je een groot bedrag in een keer moet betalen en heb je alles ruim voor jouw eigen deadlines in huis. Dát is nog eens slim verbouwen. Wist je bijvoorbeeld dat je schuifpuien van hout bijvoorbeeld ook online kunt bestellen? En dorpels voor in huis en kasten op maat. Zelfs hele grote inbouwkasten zijn tegenwoordig online te bestellen mits je alles zelf thuis goed opmeet. Even wat meetwerk kan je dus een hoop kosten besparen.

Doe zo veel mogelijk bouwwerkzaamheden zelf

Wat je niet uit hoeft te besteden, kost ook geen geld. Doe daarom zo veel mogelijk werkzaamheden zelf om geld uit te sparen. Schakel ook de hulp van vrienden en familie in. Het hoeft geen handige familie te zijn, want dingen slopen kunnen de meeste mensen wel. Ben je zelf wel heel handig of heb je een timmerman of bouwvakker als oom, dan kun je natuurlijk ook vragen of zij je kunnen helpen met simpele werkzaamheden. Hierdoor hoef je niet voor alles geld uit te geven en kun je jouw verbouwing goedkoper uitvoeren.