Woontips

Rooklucht uit woning krijgen, hoe doe je dat?

Op het moment dat je een woning achterlaat en hierin flink gerookt hebt, zul je de woning geheel moeten reinigen en zorgen dat je de rooklucht verwijderd. Maar dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe krijg je nu echt een rooklucht uit een woning? Wij raden je aan de onderstaande handelingen uit te voeren. 

Rooklucht verwijderen is lastig, maar niet onmogelijk

Of je nu zelf een woning betrekt waarin veel gerookt werd, of je laat een woning achter waarin je rookte; de penetrante rooklucht moet de woning uit. Alleen je woning schoonmaken is in de meeste gevallen niet afdoende, er is iets meer nodig dan dat. De website Huishoudwiki verwijst in een anti-rooklucht stuk door naar een wel heel interessant apparaat: de ‘Ozongenerator‘. Dit apparaat vormt de sleutel tot het oplossen van een hardnekkige rooklucht in huis. 

Hoe ga je te werk om de rooklucht definitief te verwijderen?

Maak schoon wat je schoon kunt maken met een goed ontvettend reinigingsmiddel, maar schaf vooral de ozongenerator aan. Een ozongenerator produceert ozon. Dit is een typische lucht die je wellicht enigszins herkent van een kopieerapparaat, alleen produceert een ozongenerator veel meer ozon uiteraard dan een kopieerapparaat. Ozon is gevaarlijk voor je gezondheid (en kan blijvende schade aanrichten, wees dus gewaarschuwd) Ozon is gevaarlijk voor al wat levend is, zorg dus dat er niemand in de woning is wanneer je de ozongenerator gebruikt. Haal ook je planten weg uit de ruimte en je huisdieren!

Volg de precieze procedure van de ozongenerator

Volg precies de handleiding van het apparaat op om schade te voorkomen en gebruik de ozongenerator via een tijdschakelaar. Vaak is 5 minuten ozon produceren al genoeg om een hele ruimte te ontsmetten. Want dat is wat dit apparaat doet; het ontsmet de ruimte en de lucht. Na gebruik kun je vaak uren nog niet je woning in. Houd daar dus rekening mee. Ook zul je alle ramen en deuren moet openzetten na gebruik; het heeft dus nogal wat voeten in aarde. Maar dan heb je naderhand ook wat: de rooklucht is definitief geëlimineerd en zo kun je zonder rooklucht genieten van je nieuwe woning, of de oude woning netjes achterlaten.