Woontips

Voor- en nadelen van zonnepanelen

Zonnepanelen

Ben jij aan het overwegen om zonnepanelen aan te schaffen? Maar weet je niet of het waard is voor een woning die je verhuurd? Hier lees je over enkele voor- en nadelen van zonnepanelen. Hopelijk weet je hierna of je wel of niet zonnepanelen in Friesland of een andere provincie wilt aanschaffen!

Nadelen

Laten we eerst maar met de nadelen beginnen. Zoals de meesten wel weten, zijn zonnepanelen erg duur. Daarnaast is één zonnepaneel niet genoeg, dus je moet er meerdere aanschaffen. Dit betekent dat het een investering wordt van duizenden euro’s. En eerlijk, hoe leuk zonnepanelen ook zijn ziet het er niet echt mooi uit op jouw woning. Ten slotte zijn sommige daken niet geschikt voor zonnepanelen. Dit zijn dus allemaal punten waar je rekening mee moet houden.

Voordelen

Gelukkig brengt het aanschaffen van zonnepanelen meer voordelen dan nadelen. Als eerste zijn mensen veel bewuster en duurzamer bezig. Het wordt steeds belangrijker en zo wordt er ook gekeken naar de energiezuinigheid van een woning. Huurder zoeken al gauw naar een woning waar er tenminste van een A+ zuinigheid wordt uitgegaan. Het gebruiken van zonnepanelen zet je al gauw hoger dan A+ en dit betekent ook dat jouw woning aantrekkelijker wordt om te huren.

Natuurlijk zijn de aanschafkosten van zonnepanelen hoog, maar je kunt tegenwoordig de BTW van 21% terug krijgen. Dat scheelt al veel in kosten. Daarnaast hebben zonnepanelen een gemiddelde levensduur van 18 jaar. Stel je hebt voor 2 personen zonnepanelen nodig. Dit zullen er ongeveer 13 zijn. Dan ben je ongeveer 7 duizend euro kwijt(zonder BTW). Elk jaar bespaar je ongeveer 675 euro met de zonnepanelen. Dus als je uitgaat van de gemiddelde levensduur van 18 jaar, dan heb je na die 18 jaar zelfs 5 duizend euro verdient!

Ten slotte ben je niet afhankelijk van allerlei energieleveranciers en hoge kosten. Je kunt uiteraard wel een standaard energieprijs in jouw huurprijs berekenen. Dit houdt in dat je zelfs nóg meer extra overhoudt. Zo kun je nog sneller jouw zonnepanelen terugverdienen én meer winst maken. En je bent ook goed bezig voor het milieu. Een win-win situatie dus!

Er zijn dus veel voordelen die bij het aanschaffen van zonnepanelen komen. Natuurlijk moet je wel het geld hebben voor de investering. Maar uiteindelijk verdien je die investering wel weer terug.