Uncategorized

Hoe impregneer je tuinmeubels?

In je zoektocht naar nieuwe tuinmeubels zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Tegenwoordig heb je keuze uit materialen als aluminium, staal, kunststof en hout. Het voordeel van houten tuinmeubelen is het feit, dat ze qua uitstraling perfect bij het natuurlijke van een tuin passen. In een tuin, hoe klein of groot ook, wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van houten elementen. Denk aan een houten tuinhuis, een houten schutting, een houten veranda, enzovoorts. De houten tuinmeubelen sluiten hier goed op aan! Bij de keuze voor houten tuinmeubels is het belangrijk je te realiseren, dat de tuinmeubels in ieder geval eens per jaar geïmpregneerd moeten worden.

Op deze pagina lees je meer over de wijze waarop je tuinmeubels van hout kunt impregneren. Naast stoelen van houten, moeten ook tuintafels van hout regelmatig van een nieuw likje verf of olie worden voorzien.

Belang van het impregneren van tuinmeubels

Het impregneren van tuinmeubels is noodzakelijk om schade aan het houtwerk te kunnen voorkomen. De beschermende laag van de tuinmeubelen zal steeds verder slijten, waardoor het vocht makkelijker in het hout van een tuinstoel of -tafel kan trekken. Eenmaal in het hout kan vocht voor houtrot zorgen. Dit is bij tuinmeubelen zeer lastig te herstellen, waardoor de meubels in de meeste gevallen vervangen moeten worden. Zonde, wanneer er een goed alternatief is: tuinmeubelen tijdig impregneren.

Wanneer de tuinmeubelen het hele jaar door buiten blijven staan, is het verstandig dit tweemaal per jaar te doen: in het voorjaar en in de herfst. Zet je de tuinmeubelen in de winter naar binnen, dan is het voldoende om dit ofwel in het voorjaar ofwel in het najaar te doen.

Bescherm houten tuinmeubelen met een hoes

Hoewel het impregneren van houten tuinmeubelen bijdraagt aan de levensduur hiervan, loont het om de meubels bij regenachtig weer onder een hoes te zetten. Op deze manier krijgt het hout het veel minder zwaar te verduren, waardoor dit langer mee zal gaan. Deze beschermhoezen zijn verkrijgbaar bij veel bouwmarkten.

Zelf tuinmeubelen impregneren in het voorjaar

Het impregneren van tuinmeubelen hoeft niet lastig te zijn. Pak de schuurmachine erbij, om de huidige coating op de tuinmeubelen te verwijderen. Schuur de tuinmeubelen heel licht op, door een fijne korrel te gebruiken. Wanneer je bang bent te veel van het hout weg te schuren, kan het slim zijn om de tafel en stoelen met de hand te schuren. Dat geldt is overigens altijd aan te raden voor de lastige plekken rond arm- en rugleuningen.

Nadat de tuinmeubels geschuurd zijn, kun je deze van een coating voorzien door ze opnieuw te lakken of in de beits te zetten. Het voordeel van lak is dat deze neutraal van kleur is. Het hout behoudt hierdoor z’n eigen kleur! Wil je de tuinmeubelen juist bewust een nieuwe kleur geven? Kies in dat geval voor beits. Bij de keuze voor een lak of beits is het belangrijk om uit te zoeken of het middel waterafstotend is. Ook wil je voorkomen dat schimmels en ander vuil zich aan de toplaag van de tuinmeubelen kan hechten. In de bouwmarkt kan men je er meer over vertellen.