Woontips

Wat moet je doen als je uit je huis bent buitengesloten?

Je hebt per ongeluk jezelf buitengesloten van je huis. En wat nu? Beseffen dat we buitengesloten zijn, hoe het ook gebeurt, is een van die momenten die de meesten van ons op een bepaald moment in hun leven meemaken – en meestal op het meest ongelegen moment denkbaar. Een lock-out kan een ernstige zaak zijn, vooral als je honden en kinderen binnen hebt die je hulp nodig hebben of eten in de oven hebt staan. Gelukkig hebben we een paar alternatieven om je weer naar binnen te krijgen. Hoewel het op zijn zachtst gezegd ongemakkelijk is, zijn er acties die je kunt ondernemen om je te helpen snel weer binnen te komen en te voorkomen dat het nog eens gebeurt. 

Vraag om hulp

Eerst en vooral, bel je partner, huisgenoot of iemand anders met wie je een woning deelt om te zien of zij naar huis kunnen komen en je binnen kunnen laten. Nu is het moment om contact op te nemen met iedereen die een van je extra sleutels heeft en te vragen of ze beschikbaar zijn om je weer in je huis toe te laten. Als je een huis huurt, overweeg dan contact op te nemen met je huisbaas. Zij hebben bijna altijd een duplicaat van je huissleutel en zijn misschien dichtbij genoeg om de deur te openen. Indien je in een appartementsgebouw woont, ga dan naar het kantoor van de manager en vraag toegang tot je eenheid. Houd er echter rekening mee dat veel appartementencomplexen afsluitkosten in rekening brengen als het personeel je moet helpen om weer binnen te komen.

Neem contact op met een slotenmaker

Slotenmakers zijn niet de goedkoopste keuze, maar het inhuren van een slotenmaker is een beproefde methode om je huis weer in te komen. Lock-out-diensten variĆ«ren in prijs, maar in een noodgeval of bij zwaar weer is een slotenmaker aan huis het beste alternatief. Stel je bent buitengesloten in Aalst en niets of niemand kan je uit nood helpen. Dan kan je eenvoudigweg contact opnemen met een slotenmaker in Aalst. Of je nu van je huis bent buitengesloten omdat je je sleutels kwijt bent of omdat de sleutel die je hebt niet omdraait, slotenmakers zijn vaak 24 uur per dag, zeven dagen per week oproepbaar om te helpen bij het buitensluiten van  je huis of auto.

Controleer of er een raam of deur open is

Als je niet thuis bent, moet je nooit ramen of achterdeuren open laten staan. Dat is echter onveilig en maakt het voor criminelen makkelijker om je huis binnen te komen. Als je echter vergeten bent je ramen te sluiten en je achterdeur op slot te doen voordat je weggaat, werkt dat in je voordeel, omdat je nu een potentiĆ«le opening in je huis hebt als je de voordeur niet meer kan gebruiken. Verwijder de hor, zet het raam omhoog, en glip er doorheen als je door een raam naar binnen gaat. Als je op deze manier een huis probeert binnen te komen, wees dan uiterst voorzichtig, vooral als het raam hoog boven de grond zit. Wees ook voorzichtig, want je kan uit balans zijn wanneer je binnengeraakt, en kijk uit voor voorwerpen, zoals stoelen, tafels en tv’s. Als je opgesloten zit, kan het geen kwaad om alle ingangen van je huis te controleren.