Verbouwen

Zelf bouwen: wat je moet weten om je eigen huis te bouwen

Heb je ooit overwogen om je eigen huis te bouwen? Of wil je een nieuw huis bouwen, er je thuis van maken, en van de kans gebruik maken om een perfecte plek voor je behoeften te ontwerpen? Hoewel het misschien lijkt alsof zelfbouw buiten het bereik van de gemiddelde persoon ligt, wordt het toegankelijker dan ooit. Zelfbouw biedt een unieke optie om je huis precies aan je wensen aan te sluiten. Wij hebben een lijst gemaakt van kritische factoren waarmee je rekening moet houden bij het bouwen van een nieuw huis. Ontdek het hier! 

Denk na over het programma

De term “programma” wordt door architecten gebruikt om alles te beschrijven wat in een huis komt. Het programma is een lijst van alle kamers en behoeften van het huis. Neem de tijd en overweeg je opties. Je hoeft vooral niet alles op de eerste dag al uitgewerkt te hebben. Begin met het totaalplaatje en werk je weg naar de fijnere punten. Maak een lijst van alle kamers die je nodig hebt in het huis. Maak vervolgens een tweede lijst, je wensenlijst, van extra kamers of items die je zou willen als je de financiĆ«le middelen hebt. Vergeet niet dat je budget beperkingen kan opleggen aan wat je kan bouwen.

Neem je tijd bij het selecteren van aannemers 

Het mag geen verrassing zijn dat het bouwbedrijf dat je kiest een belangrijke rol zal spelen in het ontwerp van je toekomstige huis. Daarom loont het de moeite om tijdens de aanbestedingsprocedure je tijd te nemen. Het is belangrijk om te onthouden dat het vrij moeilijk is om terug te komen van een contract nadat je het hebt ondertekend. Bedrijven nemen niet graag het werk over van een andere aannemer. Bekijk aandachtig de verschillende bouwwerken offertes en kies zo de juiste aannemers voor je huis! 

Denk na over je budget

Nu je je doelen en behoeften hebt bepaald, is het tijd om over geld te praten. Hoeveel gaat het je kosten om je huis te bouwen? Overleg met aannemers en je architect, maar eerst en vooral, begrijp je financiƫle situatie. Hoeveel geld heb je om te besteden aan je huis? Denk ook aan de kosten van het project. Bereken aan de hand van je checklist hoeveel elk onderdeel je zal kosten en of je het je kan veroorloven. Vergeet niet de onroerende voorheffing, eventuele aanbetalingen die je moet doen, en de arbeids- en materiaalkosten mee te rekenen. Als je een beperkt budget hebt, is dit een uitstekend moment om je prioriteiten te bepalen en zaken aan je wensenlijstje toe te voegen. Je kan ook met je bank overleggen over een bouwlening om er zeker van te zijn dat je aan alle voorwaarden voldoet.