Uncategorized

Waar worden lijmblokken voor gebruikt in de bouw

Kalksteen lijmblokken zijn samengesteld uit zand en kalksteen. Deze materialen worden tot een blok samengeperst. Vervolgens worden de blokken in een ketel onder hoge stoomdruk verhard. Een blok bestaat voor ongeveer 90 % uit zand en de overige 10 % is kalk.

De functie van lijmblokken

Kalkzand lijmblokken worden in de meeste gevallen gebruikt voor zowel dragende als niet-dragende wanden met een dunne afwerking. Vroeger werden hier bakstenen voor gebruikt. Tegenwoordig wordt deze plek door kalkzandsteen ingenomen.

Lijmblokken zijn binnen de bouw nog een tamelijk jong product. Het wordt pas sinds ongeveer 50 jaar gebruikt. Dit soort stenen zijn ook handig in gebruik voor mensen die van klussen houden. De reden hiervan is dat deze stenen gelijke afmetingen hebben en dat ze een glad oppervlak hebben.

Het gebruik

In de bouw worden lijmstenen op diverse manieren toegepast. Er zijn stenen die zowel voor schoon als vuil metselwerk worden gebruikt. Ze zijn door hun kleine formaat en lage gewicht eenvoudig te verwerken.

Lijmblokken worden ook vaak gebruikt voor wanden. Door dunne lijmvoegen ben je in staat om wanden met een dunne pleisterlaag af te werken. Lijmblokken lijken wat dit aangaat wel een beetje op vellingblokken. 

Verder kunnen kalksteen lijmblokken ook nog als elementen gebruikt worden. Ze worden in dit geval vooraf door de fabrikant op maat gemaakt.

Metselen

Omdat kalkzand lijmblokken glad zijn, is er speciale aandacht voor het metselen. Met passende mortels met kalk kan dit echter eenvoudig opgelost worden. Kalk heeft namelijk de eigenschap om langzamer te verstenen dan cement.

Omdat kalk ook in versteende vorm nog een beetje elastisch is, kan je door een mortel met kalk te gebruiken nog verandering in de vorm aanbrengen zonder dat je daarvoor de aanhechting tussen de steen en de voeg aantast.

Ben je toe aan een klus en wil je kalkzandsteen lijmblokken gebruiken? Je koopt lijmblokken op bouwmaterialenkopen.com.