Woontips

Hoe maak je de juiste keuze voor nieuwe tafels?

Als je op zoek gaat naar nieuwe tafels dan zijn er legio mogelijkheden te vinden. Het is een keuze die je niet snel even neemt en waar je goed over na moet gaan denken. Meestal is een tafel het het middelpunt van je eetkamer of woonkamer. Een grote aankoop waarvan je hoopt dan het minimaal tien jaar meegaat. Een aantal tips voor het maken van een goede keuze als het aankomt op tafels.

Hoe groot moeten je tafels worden?

Belangrijk is om eerst te bepalen hoe groot je tafel moet zijn. Je kunt voor het bepalen van de grootte denken aan hoe groot je gezin is, of hoeveel mensen er langskomen. Als je alleen of met z’n tweeën woont zul je zeker een minder grote tafel nodig hebben. Een vuistregel bij eettafels is dat je een ruimte van 70 centimeter in breedte per persoon moet rekenen om comfortabel te kunnen gaan zitten. Als je nagaat dat een stoel doorgaans zo’n 45 centimeter breed is, dan is 70 centimeter ideaal.

Uit welk materiaal gaat je tafel bestaan?

Tafels zijn te koop in allerlei soorten materialen. Kijk voor jouw ideale materiaal voor je tafel naar prijs, kwaliteit, inrichting stijl en smaak. De meest voorkomende materialen als het aankomt of tafels zijn hout, metaal en glas. Dit meestal in combinatie met andere materialen. Uiteraard is het ook mogelijk om tafels met kunststof te kopen, maar wil je een beetje een luxueuze uitstraling hebben doe je dit natuurlijk niet.

Wat voor kleur moet mijn tafel hebben?

Kijk je naar de kleur van tafels dan is dat een hele belangrijke keuze voor de uitstraling van je kamer. Zo is het mogelijk om voor een heel natuurlijke tafel te gaan van eikenhout zonder speciale kleurbehandeling. Of ga voor een originele kleurbehandeling wat zorgt voor lichte en donkere tinten aan je tafel. Hier gaat het alleen nog maar om het tafelblad. Wat te denken van het onderstel? Overweeg voor vintage te gaan waarbij het onderstel roestplekken heeft. Houd je daar niet van ga dan voor een onderstel moet poedercoating.

Een goed onderhoud van je tafel is essentieel

Onderschat een goed onderhoud van je eettafel niet. Het is essentieel om de levensduur van je tafel te verlengen. Gebruik bijvoorbeeld tijdens het eten placemats en onderzetters. En doe voorzichtig als je kinderen aan tafel zitten te kleuren en knutselen. En gebeurt er een keer een ongelukje dan is dat geen probleem. Haal gewoon de tafel met wat water en sopje over de tafel en de eettafel is weer schoon. Aan te raden is om je tafels dagelijks schoon te maken met een doekje. Voor hardnekkige vlekken zijn er genoeg speciale schoonmaakproducten te koop.