Verbouwen

Kun je een raam vervangen zonder het kozijn te vervangen?

Bouwpakket

Als je een gebroken of versleten raam hebt, zul je ongetwijfeld op zoek gaan naar opties tot raamvervanging. Afhankelijk van de staat van de ramen heb je verschillende mogelijkheden. Als je kozijnen in goede staat zijn, kun je het raam vervangen zonder de kozijnen te vervangen – dit staat bekend als een dakraam vervanging. Zijn de kozijnen echter verouderd, dan kun je het beste kiezen voor volledig kozijn vervangende ramen.

Wat is raamvervanging?

Wanneer je ramen aan vervanging toe zijn, kan dat een kans zijn om de verandering volledig te omarmen. Zo kun je een nieuwe raamstijl kiezen, een stijl die beter bij je smaak of bij het ontwerp van het huis past. Bovendien kunt je kiezen voor een efficiënter, isolerend raam, dat beter presteert en de energierekening verlaagt. Echter kan het ook zo zijn, dat je dit juist allemaal wil voorkomen, omdat het zowel tijdrovend is als duur.

De meeste mensen kennen alleen het vervangen van ramen met een volledig kozijn, maar er is een eenvoudigere manier om je ramen te vervangen waarbij het bestaande kozijn wordt behouden? Met een zak raamvervanging kun je het raam vervangen zonder dat het kozijn hoeft worden te vervangen.

Vervanging van een volledig kozijn?

Voordelen:

 1. Je houdt er een veel energiezuiniger raam aan over.
 2. De ruwe opening van het raam wordt blootgelegd, zodat deze kan worden geïnspecteerd en eventuele problemen, zoals vocht of rot, die anders de levensduur van het raam zouden kunnen verkorten, kunnen worden aangepakt.
 3. Je behoudt de volledige breedte van het vensterglas.

Nadelen:

 1. Het is duurder omdat het een complexe klus is. Het zijn niet alleen de kosten van het extra frame – het werk kost ook meer tijd en mogelijk meer mankracht, wat allemaal bijdraagt aan een hogere prijs.
 2. Het zorgt voor meer overlast

Vervangend zakraam?

Een zakraam wordt ook wel een inzetraam genoemd, waarbij er een nieuw raam in het oude kozijn wordt geplaatst.

Voordelen:

 1. Het is goedkoper
 2. Als uw kozijn nog volledig functioneel is, is het minder verspilling.
 3. Het gaat sneller

Nadelen:

 1. Het kan potentiële problemen in het kozijn maskeren, zoals houtrot of vocht in de ruwe opening.
 2. Zelfs als je kozijnen stabiel zijn op het moment van het vervangen van de zak, zullen ze uiteindelijk toch vervangen moeten worden – mogelijk lang voordat het inzetraam dat doet.
 3. Door een nieuw kozijn in een bestaand kozijn te plaatsen, verlies je een deel van de ruit maat van het raam. Dit heeft invloed op de hoeveelheid licht die het raam binnenlaat.