Woontips

Goede kozijnen

Het hebben van goede kozijnen in je huis is erg belangrijk. Een kozijn moet dienen als isolator tussen je raam en muur, maar ook als verbinding tussen de twee. Het moet precies passen en een kozijn op maat maken is dan ook erg belangrijk. Anders zou het kozijn niet kunnen functioneren voor de taak waar hij voor bedoeld is.

Verschillende materialen

Er zijn kozijnen in allerlei soorten en maten en een belangrijk punt waarop een kozijn kan verschillen is het materiaal. Je kan bijvoorbeeld een houten kozijn nemen, maar je kan ook kunststof kozijnen bestellen. Er zijn zelfs zo nu en dan plekken waar er gebruik wordt gemaakt van een kozijn van metaal, vaak aluminium. Tussen deze materialen bestaan verschillen die puur en alleen economisch praktisch zijn, zoals hoe lang ze mee gaan en hoe veel onderhoud er aan nodig is, maar er zijn natuurlijk ook hele persoonlijke aspecten aan. De vraag welke van deze materialen het mooiste is is immers iets dat niet voor ieder hetzelfde zal zijn. Hoewel veel mensen de voorkeur zullen geven aan een kozijn dat van hout is, traditioneel geverfd, zullen er ook genoeg mensen zijn die liever kunststof of metaal hebben, vanwege de wat modernere uitstraling.

Onderhoud

Een kozijn moet je onderhouden, maar de vraag is hoeveel. Een houten kozijn bijvoorbeeld vergt veel onderhoud en moet zo nu en dan geverfd worden. Gebeurt dat niet op tijd dan kan het hout gaan rotten, zoals hout dat doet en dan krijg je een slechtere isolatie, maar ook een kans dat er water doorheen gaat lekken. Hoewel veel mensen dit gewoon met het andere houtwerk laten doen, kan het als je veel kozijnen hebt nog steeds veel werk zijn. Met kunststof en metaal heb je dit minder. Hoewel je dat misschien zo nu en dan moet schoonmaken, zal het niet vergaan bij gebrekkig onderhoud.

Wat voor kozijn

Dan is er nog de overweging wat voor type kozijn je neemt. Belangrijk is waar het kozijn voor is: is het voor een normaal raam, een serre deur, of misschien wel een een rond raam? Dit soort dingen zijn belangrijk om te bedenken als je opzoek gaat naar een kozijn. Maar ook, hoe wil je je raam indelen: wil je er meerdere vakken in of heb je liever één groot raam. Vaak nemen mensen in de woonkamer bijvoorbeeld één groot raam en in hun slaapkamer een raam dat in meerder stukken is verdeeld.