Hypotheek

Is een ZZP hypotheek mogelijk?

Als ZZP een hypotheek aanvragen kan lastig zijn. Bij veel banken en andere hypotheekverstrekkers lijkt het vrijwel onmogelijk om de hypothecaire lening aan te vragen of een goedkeuring te krijgen. Je kunt je daarom afvragen of het wel mogelijk is om als zelfstandig ondernemer een woning te kopen of te investeren in een beleggingspand. In de meeste gevallen is het echter wel mogelijk om een aanvraag in te dienen. Hiervoor moet je wel goed weten waar je allemaal naar moet kijken en welke documenten ervoor nodig zijn. En hoe zorg je er dan voor dat jouw aanvraag goedgekeurd wordt? Onderstaande informatie zorgt ervoor dat jij snel tot een aanvraag over kunt gaan. 

De jaarcijfers voor de ZZP hypotheek 

Een ZZP hypotheek aanvragen is geen eenvoudig proces. Je moet er namelijk voor zorgen dat je de juiste gegevens doorgeeft aan de hypotheekverstrekker. Zo moet je hiervoor het gemiddelde nemen uit het netto-inkomen van de afgelopen drie jaar. De jaarcijfers zijn daarom een belangrijk document dat je aan moet leveren voor de aanvraag van de hypotheek. Als je deze gegevens paraat hebt, is het dus wel degelijk mogelijk om een aanvraag in te dienen en is de kans ook groter dat je goedgekeurd bent. Wel kan de maximale hypotheek veranderen ten opzichte van mensen die in loondienst zijn. 

Als startende ondernemer de hypotheek aanvragen

Bij een ZZP hypotheek kun je ook als startende ondernemer kijken naar de mogelijkheden. In dit geval zijn er nog geen drie boekjaren beschikbaar, waardoor je verder moet kijken. In dit geval gaat het om een onafhankelijk vastgesteld toetsinkomen. Dit is een inkomstenverklaring, welke je aan kunt vragen bij experts. Je moet hiervoor het jaaroverzicht en de belastingaangiftes doorgeven bij de hypotheekverstrekker. Op basis hiervan komen dan ook weer andere berekeningen, zodat je binnen een korte tijd weet welk bedrag je kunt lenen voor jouw woning. 

Ga voor de het juiste advies 

Voor een ZZP hypotheek is het altijd verstandig om adviezen op te vragen bij een hypotheekadviseur. Deze kan namelijk beter voor jou kijken naar de mogelijkheden, zodat je niet voor verrassingen staat. Daarbij blijft het altijd goed om te berekenen hoeveel geld je kunt missen. Je dient immers ook voldoende eigen geld in te brengen voor een woning. Houd ook rekening met de verschillende verzekeringen die je als ZZP’er nodig hebt. Deze worden namelijk ook meegenomen in de berekening en de aanvraag. Door jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden, weet je zeker dat je een goede kans maakt.

Tip: FinaForte