Uncategorized

Bouwtekening dakkapel – een logische stap voordat je je dak vergroot

Bouwpakket

Het plaatsen van een dakkapel is een van de meest geliefde verbouwingen. Logisch, want zo’n kapel komt bijna altijd in een scheef dak te zitten en op zolderhoogte. Daarmee schep je een stuk meer sta- en loopruimte. Zeker als je een paar kapellen naast elkaar laat monteren. Waar je eerst overdag een donkere ruimte had, krijg je ineens ook een enorme lichtinval. Je zolderruimte vergroot met een dakkapel dus visueel en in het echt. Want je kunt ineens een stukje verder lopen op je verdieping. Zo kan een klein hellend slaapkamertje getransformeerd tot je eigen huis kantoor. Of een vriendelijke en zonnige speelkamer voor overdag. Ga alleen eerst wel even bezig met een bouwtekening dakkapel.

Waarom zo’n bouwtekening dakkapel eigenlijk?

Twee redenen zijn daarvoor te bedenken. De eerste is omdat het moet. Ga jij een dakkapel aan de voorkant van je huis laten plaatsen? Of aan de zijkant, gericht op straat of de openbare ruimte (plantsoen)? Dan heb je eigenlijk altijd een omgevingsvergunning nodig. Bij het omgevingsloket van de gemeente kun je dat laten checken. De vergunning die jij moet regelen, kan niet zonder een bouwtekening dakkapel. Dat is niet een enkel situatieschets. Dat zijn een hele serie tekeningen: constructieve, technische, detailtekeningen, enz. En die tekeningen volgen de eisen van het Bouwbesluit. De tweede reden is omdat het verstandiger is om een bouwtekening te hebben. Want je aannemer heeft die nodig en zo stuur je hem ook effectief aan met de tekeningen en maak je geen onnodige kosten.

Wie kan zo’n bouwtekening dakkapel maken?

Er zijn servicebureaus met bouwkundige tekenaars. Je kunt ook zelf gaan krabbelen maar de gemeente zal daar niet akkoord mee gaan. En je aannemer zal zeggen: ja, dat had ik zelf ook wel kunnen doen. Maar hoe moet ik dat spant opvangen als de kapel erop komt? Jij hebt dat zelf niet constructief kunnen tekenen, dus. Een specialist werkt supersnel aan goede tekeningen. Die volgens het Bouwbesluit zijn. Die de gemeente meteen overtuigen. Die je aannemer precieze instructies geven. Driemaal win-win. Eigenlijk vier maal. Want jij hoeft je frustraties niet kwijt tijdens het schetsen, de gemeente een vergunning laten verlenen en je aannemer met vragen te laten zitten. 

Maar het zijn toch maar kleine kapellen?

Niet als ze erin zitten en je merkt hoe groot je ruimte op zolder is geworden. Maar ook niet als ze constructief in je dak gezet worden. Want kapellen mogen niet lekken. Kapellen mogen niet je dak gaan verzwakken. Kapellen kunnen beter niet ontaarden in grote ventilatiegaten. En kapellen moeten zich ook sterk kunnen maken bij flinke stormen. Al die mogelijke problemen neemt de bouwtekenaar mee in zijn tekeningen, schetsen en detail profielen. Tot en met de brandveiligheid toe! 

Met een paar papieren op weg naar een goed gelukte klus

Een bouwtekening dakkapel kost, dat is waar. Niet veel, maar toch. Redeneer nu eens andersom. Haal de aannemer erbij zonder tekening. Je kunt er donder op zeggen dat het de aannemer dan veel meer tijd kost. Hij moet eerst kijken hoe de kapel je dak op moet en waar problemen zich kunnen voordoen. Hij kan zich snel verrekenen in de materiaalkosten. Met een bouwtekening heb je die problemen niet.