Woontips

Een opstalverzekering, is ze van belang of niet?

Wanneer je investeert in vastgoed betekent dat uiteraard dat je deze investering naar best vermogen zal willen proberen beschermen. Dat is mogelijk op verschillende manieren. Het bouwen van vastgoed met behulp van kwalitatieve materialen kan bijvoorbeeld al een meer dan behoorlijk verschil betekenen. Dat is echter niet alles. Wat namelijk bovendien ook te denken van het feit dat je ervoor kan kiezen om een opstalverzekering af te sluiten? Zoals de naam van deze verzekering duidelijk maakt zal je namelijk kunnen vaststellen dat deze de waarde van de opstal perfect weet in te dekken. Spreekt dit jou ook wel aan? Vergeet dan zeker niet om verder te lezen!

Welk type eigendom wordt gedekt door de opstalverzekering?

Als mensen kunnen we over twee verschillende soorten eigendommen beschikken. We maken hierbij een onderscheid tussen in eerste instantie de opstal en anderzijds de inboedel. Voor deze eerste geldt dat ze betrekking heeft tot alles wat vast zit aan het pand. Dit geldt dus niet alleen voor de (buiten)constructie, maar ook voor bijvoorbeeld de infrastructuur van de badkamer en de keuken. Alles wat je bij een eventuele verhuis mee zou kunnen nemen naar het nieuwe adres valt onder de noemer van de inboedelverzekering. Voor beide type eigendommen dien je dus in de praktijk een aparte verzekering af te sluiten. Dit vinden veel mensen een beetje vervelend, maar dat hoeft het absoluut zeker niet te zijn, integendeel. Op deze manier dek je namelijk heel wat schade in.

Welke dekkingen bevat de opstalverzekering?

De opstalverzekering kan op twee verschillende manieren worden afgesloten. Dit betekent concreet dat je kan kiezen voor een zogenaamde extra uitgebreide verzekering, maar daarnaast kan je ook opteren voor een allriskverzekering. Voor deze eerste geldt dat ze veruit de meest populaire is van allemaal. Dit is het gevolg van het feit dat deze dekkingen erdoor worden aangeboden:

  1. Brandschade;

  2. Schade door bliksem;

  3. Stormschade;

  4. Waterschade;

  5. Schade als gevolg van hak- en breekwerk;

  6. Hagelschade;

De zogenaamde all risk verzekering voor je opstal gaat nog een stapje verder dan bovenstaande dekkingen. Het is namelijk in de praktijk eveneens mogelijk dat je op een zeker ogenblik zelf schade zal aanbrengen aan de opstal van je woning. Wanneer dat het geval is en als je dergelijke schade wenst in te laten dekken zal je tot de vaststelling komen dat je genoodzaakt bent om te kiezen voor een allriskverzekering. Let op, de kosten hiervoor zijn uiteraard hoger gelegen.

Let op, er zijn ook aanvullende verzekeringen!

De standaard opstalverzekeringen voorzien je al van een behoorlijk aantal dekkingen. Dit gezegd hebbende is het zo dat er eveneens tal van verschillende extra dekkingen bestaan die mogelijks nog het overwegen waard zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor de zogenaamde glasverzekering. Standaard is het zo dat glasschade door de opstalverzekering niet wordt gedekt. Wil je dat graag wel? Dan zal je daarvoor dus een aanvullende dekking moeten voorzien.

Hoe belangrijk is de opstalverzekering precies?

Het afsluiten van een opstalverzekering wordt door experten zeer sterk aangeraden. Dat hoeft ook niet te verbazen. Wanneer je even alle zaken die toebehoren tot de groep van de opstal op vlak van waarde gaat optellen, zal je tot de vaststelling komen dat dit uit zal komen op een meer dan aanzienlijk totaalbedrag. Wanneer er zich een ernstig schadegeval voor zal doen spreekt het voor zich dat deze waarde zomaar even (voor een groot gedeelte) in rook zal opgaan. Dit bovendien ook nog eens terwijl je mogelijks nog aan het afbetalen bent voor de hypothecaire lening die je hebt afgesloten. Op dit laatste komen we verder op deze pagina nog even uitgebreid terug.

In ieder geval spreekt het voor zich dat een investering in vastgoed aanzienlijke kosten met zich meebrengt. Voor heel wat mensen geldt dat ze een dergelijke investering dan ook slechts één keer in hun leven kunnen doen. Het laatste wat je dan wil is dat je opstal in rook opgaat zonder dat er door een verzekeringsmaatschappij een bepaalde compensatie wordt voorzien. Dit kan zomaar een significante impact hebben op jouw financiële situatie voor de rest van je leven.

Staat ze op de lijst met verplichte verzekeringen of niet?

Voor de opstalverzekering geldt dat ze in Nederland (evenals in andere landen) niet is terug te vinden op de lijst met bij wet verplichte verzekeringen. Dit betekent volgens veel mensen dan meteen dat ze niet belangrijk genoeg is om verplicht te worden. Dat is echter een compleet foute aanname. Het verzekeren van je opstal is eigenlijk als eigenaar van een bepaald type vastgoed één van de beste keuzes die je kan maken. Zoveel is zeker. Het is namelijk zo dat het vastgoed waar je eigenaar van bent één van jouw belangrijkste eigendommen is die je dan ook op de best mogelijke manier zal willen beschermen. In ieder geval, het afsluiten van deze verzekering is dus zeker een must. Wil je graag weten welke kosten daaraan verbonden zijn? Dan moet je zeker nog verder blijven lezen.

Hoe sluit je de voordeligste verzekering af?

De opstalverzekering is in principe één van de duurdere verzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. Dit gezegd hebbende is het zo dat de premie ook van deze verzekering nog steeds behoorlijk goed meevalt. Wil je graag kunnen besparen op de kosten van dit type verzekering? Dan zal je tot de vaststelling komen dat het vooral van belang is om te voorkomen dat je hierdoor enkele belangrijke dekkingen misloopt. Dit gebeurt in de praktijk vrij regelmatig waardoor de verzekeringnemer in bepaalde situaties voor vervelende verrassingen komt te staan.

De voordeligste opstalverzekering afsluiten zonder dat je moet inleveren op het gebied van dekkingen is op verschillende manieren mogelijk. Zo is het bijvoorbeeld een prima idee om ervoor te kiezen om een vergelijking uit te voeren op www.alpina.nl. Het simpelweg vergelijken van de verschillende opstalverzekeringen die worden aangeboden kan je al een zeer aantrekkelijke besparing opleveren. Dit is evenwel niet alles. Daarnaast zal je namelijk ook tot de vaststelling komen dat je kan opteren voor het afsluiten van een bundel met verzekeringen. Ook op deze manier kan je in de praktijk doorgaans rekenen op een meer dan interessante verzekeringspremie.