Onderhoud

Dit moet je doen bij een lekkage

Heb je last van een lekkage in huis? Zo snel mogelijk deze lekkage verhelpen is cruciaal om een blijvende vochtschade aan je vloer, losse meubels of bijvoorbeeld een betonnen wand te kunnen voorkomen. Zelf een lekkage verhelpen is vaak niet gemakkelijk. Hoe vind je de bron van deze lekkage? Op welke manier stop je het lekken van twee losse elementen van een leiding? Enzovoorts. Schakel een loodgieter in om je hierbij te laten helpen. Wanneer er sprake is van een ernstige lekkage, bijvoorbeeld doordat je tijdens het boren in de muur een leiding geraakt hebt, is het wenselijk een spoed loodgieter te benaderen. Bij een spoed klus kun je deze ook in het weekend of bijvoorbeeld in de avond bereiken voor hulp. 

Tip: schakel de spoed loodgieter niet alleen in voor het oplossen van een lekkage, maar bijvoorbeeld ook bij een verstopte leiding. Minstens zo vervelend!

Probeer de bron van een lekkage op te sporen
Een eerste stap bij het oplossen van een lekkage is het opsporen van de bron ervan. Je kunt het ontstane vochtspoor volgen, om zo bij de bron uit te komen. Gaat het om een lekkage onder de dakbedekking? In dat geval kun je water mengen met kleurstof en dit over je dak gieten. Waar wordt de kleurstof zichtbaar in huis? Mocht het om een serieuze lekkage gaan, zoals een leiding die geraakt is in de wand, dan kan het slim zijn om de hoofdkraan in huis tijdelijk dicht te draaien. Het voorkomt dat de ontstane schade door het vrijgekomen vocht zich verergert. Wacht op de komst van de loodgieter, voordat je de hoofdkraan weer opent.

Laat een lekdetectie uitvoeren door een loodgieter 

Wanneer het niet direct lukt om de bron van een lekkage op te sporen, kun je een professionele lekdetectie laten uitvoeren. Bij een lekdetectie maakt een specialist gebruik van hulpmiddelen als ultrasone trillingen of een thermografische camera. Ook het gebruik van een kleurstof, zoals reeds genoemd, kan een uitkomst bieden. Het maakt het mogelijk een lekkage te achterhalen, zonder dat het openbreken van een wand direct noodzakelijk is. Dat laatste zou mogelijk leiden tot onnodig veel schade. Er zijn verschillende partijen binnen Nederland die zo’n lekdetectie bij je thuis uit kunnen voeren. 

Muren, vloeren en meubels laten drogen
Op het moment dat de bron van een lekkage gevonden en aangepakt is, kan begonnen worden met het herstel van de vochtschade. Houd er rekening mee, dat dit vaak niet binnen een dag gerealiseerd is. Het vocht zal eerst uit een vloer, muur of meubelstuk moeten trekken, voordat je de wanden bijvoorbeeld opnieuw kunt verven of behangen. Zou je hier te snel mee beginnen, dan komt de vochtplek na verloop van tijd opnieuw door de verf of het behang heen.  

Tip: het gebruik van zogenaamde vochtvreters helpt je het vocht uit je woning te laten trekken. Zorg dat je deze vochtvreters regelmatig leegt. Met een hygrometer houd je de luchtvochtigheid in huis in de gaten. De luchtvochtigheid neemt af, naarmate het vocht steeds meer uit de woning trekt.