Onderhoud

Zo creëer je een los, extra toilet in huis

Kies je voor een los, tweede toilet in huis? Start in dat geval met het opstellen van een degelijk plan voor de aanbouw ervan. Waar in huis komt dit tweede toilet? Wil je naast het toilet mogelijk ook een wastafel in deze ruimte monteren? Enzovoorts. Het is afhankelijk van de huidige indeling van een woning, hoe makkelijk het zal zijn om tot de aanbouw van zo’n tweede toilet over te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de uitdaging van het doortrekken van bestaande water- en afvoerleidingen. Het niet geldt niet alleen voor het monteren van een tweede, los toilet, maar voor sanitair aanleggen in algemene zin. Bij het leggen of verleggen van leidingen loop je het risico op speling tussen de verschillende elementen. Als gevolg hiervan zal er geleidelijk steeds meer water uit de leidingen sijpelen. Dit resulteert in een vervelende vochtschade, welke vaak pas na weken tot zelfs maanden zichtbaar is. Mogelijk moet de vloer of wand worden opengehaald, om de lekkage op te kunnen lossen. 

Tip: bij een serieuze lekkage in huis is het raadzaam voor de hulp van een 24/7 service te kiezen. Des te eerder je een lekkage laat verhelpen, des te kleiner zal ook de kans op een blijvende vochtschade zijn. 

 

Leg je plannen voor aan een ervaren loodgieter
Wanneer je een plan voor de locatie en indeling van een tweede, los toilet gemaakt hebt, kun je deze voorleggen aan een loodgieter. Een loodgieter vertelt je meer over hetgeen de huidige plannen betekenen voor de werkzaamheden die zullen moeten worden uitgevoerd, voordat het toilet aangesloten kan worden. Waar kunnen de bestaande leidingen worden afgetakt richting de ruimte voor het nieuwe toilet? Hoe eenvoudig wordt het om het toilet straks aan te sluiten op de afvoer binnen je woning? Enzovoorts. Mogelijk biedt de loodgieter je nieuwe inzichten, die het verstandig maken de oorspronkelijke plannen iets te herzien. 

Tip: vergeet niet te denken aan de elektra die je in deze ruimte nodig hebt. Waar wil je straks een lamp op kunnen hangen? Ook de elektra zal van het bestaande netwerk afgetakt moeten worden. 

Aan de slag met het creëren van een tweede toilet
Zodra de plannen definitief zijn, kun je van start gaan met de uitvoering. Om de eerder aangehaalde lekkages te voorkomen is het verstandig het leggen en aansluiten van leidingen over te laten aan een loodgieter. Het plaatsen van een tussenwand, waarbij het gebruik van gipsplaten of -blokken een optie is, kun je wellicht zelf. Er valt online veel informatie over te vinden. Kies voor kwaliteit bij de aankoop van materialen voor de creatie van een extra ruimte voor een toilet; het helpt je op een later moment te besparen op de kosten.

Tip: ook voor het tegelwerk in het losse toilet kan de hulp van een vakman wenselijk zijn. Het is vaak niet eenvoudig om de tegels strak op de wanden en vloer van deze ruimte te krijgen, wanneer je hier geen of weinig ervaring mee hebt. Het uitbesteden ervan komt het eindresultaat ten goede.