Verbouwen

Zo kun jij zelf je gootsteen ontstoppen

Niets is er zo vervelend als het verstopt raken van je gootsteen. Dus heb jij het gevoel dat het water niet of niet goed wegloopt en wordt dit eigenlijk steeds erger? Dan is het tijd om hier zo snel mogelijk iets aan te doen! Doe je dit namelijk niet, dan loop je het risico dat je straks een daadwerkelijk ontstopping krijgt, met alle gevolgen van dien. Om dit tijdig te kunnen voorkomen, zijn er een aantal methodes waarmee je eenvoudig zelf je gootsteen kunt ontstoppen. Speciaal daarom bespreken we er in dit artikel een aantal met je. Doe er je voordeel mee dus!

Gebruik een zuigontstopper

Eigenlijk zou iedereen een zuigontstopper in huis moeten hebben. Vooral bij een beginnende verstopping biedt deze ontstopper je ontzettend veel voordelen en kan het een hoop ellende en ook kosten besparen. Wanneer je een ontstoppingsdienst Almere moet inschakelen, dan kun je je namelijk wel voorstellen dat dit aardig in de papieren kan gaan lopen. Je doet er daarom dus ook verstandig aan om regelmatig zelf al de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Mocht het dan echt niet werken, dan kun je altijd nog een ontstoppingsdienst inschakelen. Om de zuigontstopper te kunnen gebruiken, laat je een klein laagje water in de gootsteen staan. Vervolgens druk je de zuigontstopper over de afvoeropening en duw je deze zover als je kunt naar beneden. Vervolgens haal je deze weer omhoog en zorgt deze beweging ervoor dat het vuil als het ware losschiet. 

Soda en schoonmaakazijn

Een andere manier om de gootsteen te ontstoppen, is door soda en schoonmaakazijn met elkaar te combineren. Dit zorgt er namelijk voor dat het geheel gaat bruisen en schuimen, met als gevolg dat het vuil als het ware aan de kant wordt gedrukt. Belangrijk is wel om het eerst goed te mengen en het vervolgens in combinatie met heet water door de gootsteen te spoelen. Op deze manier zorg je ervoor dat het vuil als het ware wordt weggedrukt, mits het niet te vast zit uiteraard. Mocht dit niet werken, dan zul je toch echt iets anders moeten ondernemen.

Maak de zwanenhals schoon

Mocht het allemaal niet lukken, dan is er nog een laatste manier om zelf de gootsteen te kunnen ontstoppen. Dit kun je doen door de sifon, ook wel zwanenhals genoemd schoon te maken. Deze kun je namelijk eenvoudig zelf losdraaien en vervolgens reinigen. Let hierbij wel op dat je er een emmer onder zet. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je alles onder het vuil hebt zitten. Ook waarschuwen we je vast dat ook de geur ietwat penetrant kan zijn.