Woontips

Dit heb je nodig voor een perfecte wintertuin

Wil je ook in de winter genieten van je tuin? Dat is goed mogelijk! Je kunt een wintertuin aanleggen. Dit is een tuin voor planten die bestand zijn tegen koude temperaturen. Je moet een aantal dingen voorbereiden, waaronder een tuin loungeset, geschikte planten en nog veel meer. Het goede nieuws is dat deze planten er prachtig uitzien als ze bedekt zijn met sneeuw. Ze kunnen daarnaast het hele jaar door blijven staan. Iedereen kan in de winter zelfs groenten planten met de juiste methodes. Je huis en tuin zullen er een stuk beter uitzien, en daarnaast heb je groenten uit eigen bodem, zelfs in de wintermaanden! Laten we dus eens kijken hoe we een perfecte wintertuin kunnen aanleggen.

Een aantal geschikte meubels

Ten eerste zijn terrasmeubels noodzakelijk voor in de wintertuin omdat ze comfort en esthetiek bieden aan de buitenruimte. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor tuintafels en stoelen, maar ook voor een openhaard. Deze items mag je niet missen als je in de winter graag buiten wilt zitten en gasten wilt uitnodigen. Qua materialen is rotan de beste keuze vanwege de natuurlijke kwaliteit. Het straalt ook luxe, lichtheid, flexibiliteit en elasticiteit uit. Je kunt daarnaast kiezen voor rieten meubels omdat het een elegante uitstraling heeft en betaalbaar is. Deze materialen zijn goed voor buiten, en zijn daarom een van de beste keuzes!

De juiste planten

Net als andere soorten tuinen hoort ook een wintertuin vol te staan ​​met planten. Je moet wel goed opletten welke planten je kiest, want ze moeten wintervast zijn. Het is dus aan te raden om te leren welke vegetatie in je tuin passen. Asperges kunnen bijvoorbeeld de winter doorstaan ​​en zijn in het voorjaar oogstrijp. Knoflook is een ander voorbeeld omdat het enkele weken kan leven voordat het bevriest. Wat nog meer? De beste planten voor de winter zijn winterharde bloemen omdat ze ondanks de temperatuur hun kleur of schoonheid kunnen behouden. Enkele voorbeelden zijn zonnehoed, lelietje-van-dalen, blauwe spar, wintergroene buxus, kattenkruid, koraal bellen en viooltjes. Op basis van je persoonlijke voorkeuren kun je een aantal winterharde planten uitkiezen.

Onderhoud voor de wintertuin

Het verzorgen van de wintertuin vereist enige aandacht omdat de temperatuur koud en de grond hard is. Leer eerst hoe je die planten water geeft. Terwijl zomerplanten veel water nodig hebben, hebben winter planten minder water nodig. Droog ook de grond uit tussen de ene gietbeurt en de volgende. Wat hebben winterplanten nodig? Het is voldoende om compost toe te voegen en de grond opnieuw te bewerken. Zo hoef je de planten in de winter niet te bemesten. Dit komt omdat planten tijdens de koude maanden mogelijk minder voedingsstoffen opnemen dan tijdens de zomer of warmere maanden.

Kies voor een broeikas

Het is mogelijk om alle soorten planten te kweken als je een broeikas hebt, ongeacht het seizoen. Je kunt er dus in de winter zomerplanten mee kweken. Het bouwen van een kas is echter duur en kost wat moeite. Bouw voor meer betaalbare alternatieven een koel frame of een eenvoudige schuilplaats voor planten. Een broeikas bestaat uit een doorzichtig dak om planten warm te houden en zonlicht binnen te laten, terwijl het ook voorkomt dat de barre koude temperatuur die planten beschadigt. Waar moet je op letten? Kassen hebben een goede afwatering nodig om de planten gezond te houden en om bevriezing te voorkomen.