Onderhoud

Zo voorkom je een verstopte afvoer

Hangt er al enige tijd een vervelende, penetrante geur in de badkamer of het losse toilet van je woning? Het kan een teken van een verstopte afvoer zijn. Op het moment dat de afvoer verstopt raakt, word je niet alleen geconfronteerd met deze nare geur. Ook zal het water steeds moeizamer wegstromen richting de centrale riolering onder je woning. Wacht je te lang met het oplossen van een verstopping, dan zal het water helemaal niet meer wegstromen. Het is op dat moment niet langer mogelijk het toilet, de douche of bijvoorbeeld de wastafel nog te gebruiken. Het oplossen van een verstopte afvoer kun je overlaten aan een loodgieter. Nog beter is het om een verstopping te voorkomen. In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je hierin slaagt. 

Periodiek door laten spuiten van een afvoerleiding
Bij spoedgevallen, zoals de situatie waarin sanitair niet meer te gebruiken is, zal een loodgieter de afvoer binnen je woning met een hoge druk doorspuiten. In plaats van het doorspuiten van een afvoer kan ook het gebruik van een klein haakje uitkomst bieden om de verstopping op te lossen. In sommige gevallen zal een loodgieter met een kleine camera naar de oorzaak van de verstopping zoeken, om op basis daarvan voor een passende oplosmethode te kiezen.

Het doorspuiten van een afvoer is niet alleen interessant op het moment dat de verstopping al aanwezig is. Ook bij beginnende verstoppingen helpt dit een verergering ervan te voorkomen. Laat de loodgieter periodiek langskomen om voor het doorspuiten van de afvoer te zorgen. Een loodgieter kan je adviseren over de frequentie waarmee dit zou moeten gebeuren. 

Zelf een afvoer preventief ontstoppen
Er zijn een aantal manieren waarop je een beginnende verstopping zelf op kunt lossen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een trekveer, welke je door de afvoer beweegt. Met deze veer trek je het opgehoopte restafval los. Een alternatief is het gebruik van keukensoda. Dit middel heeft een ontvettende werking en is veel minder schadelijk dan het gebruik van een chemisch ontstoppingsmiddel. Een derde oplossing is het gebruik van een plopper. Ken jij dit hulpmiddel nog van vroeger? Je koopt de plopper bij de bouwmarkt. Het wisselend creëren van een onder- en overdruk op de leiding voorkomt verstoppingen. Bij het gebruik van ieder van deze methodes is het belangrijk de afvoer nadien door te spoelen met een paar emmers water.

Vermijd de aanwezigheid van restafval in je afvoer
Een verstopping ontstaat als gevolg van restafval wat zich in de afvoerleiding ophoopt. Er zijn verschillende vormen van restafval te onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan etensresten die bij het afspoelen van de borden richting de afvoer stromen. Of denk aan zeepresten en haren, die tijdens het douchen in de afvoerleiding terechtkomen. Er zijn verschillende manieren om deze vormen van restafval uit de afvoer te houden. Bij de bouwmarkt koop je voor slechts een paar euro een metalen zeefje, welke je in de gootsteen legt bij het afwassen. Vergelijkbaar is het gebruik van een filter in het putje van de douchebak.