Veiligheid

Dit helpt je bij het beveiligen van je huis

Bij het beveiligen van een woning zijn er tal van verschillende zaken om rekening mee te houden. Waar voorheen vaak aangenomen werd dat een goed slot op de voordeur voldoende is om inbrekers buiten de woning te houden, blijkt deze gedachte inmiddels achterhaald te zijn. Welke stappen moet je zetten om de kans op een inbraak tot een minimum te beperken? Waarop moet je letten bij sloten vervangen op ramen en deuren? Wat kun je naast het vervangen van deze sloten nog meer doen om het een inbreker zo lastig mogelijk te maken? In dit artikel vind je meer informatie over het optimaliseren van de beveiliging van jouw woning. 

Tip: vervang de sloten op je ramen en deuren, wanneer je onlangs naar een nieuwe woning bent verhuisd. Zo weet je zeker, dat jij de enige bent met de sleutel van het huis! 

Richt je niet uitsluitend op de sloten op deuren
Een van de meest gemaakte fouten is het feit, dat woningbezitters zich voornamelijk focussen op het slot op de voor- en achterdeur. Het maakt dat de sloten op ramen, maar bijvoorbeeld ook op de deuren van een losstaand schuurtje of een tuinhuis, vaak relatief zwak zijn. Met name de ramen in de buurt van een regenpijp of bijvoorbeeld een plat dak zijn eenvoudig te bereiken voor een inbreker. Het zorgt voor onnodig grote risico’s in de beveiliging van je huis! Stevige, nieuwe raamsloten plaatsen vormt de oplossing. Bij het vervangen van sloten op ramen en deuren is het verstandig rekening te houden met de beoordeling die Stichting Kwaliteit Gevelbouw aan deze sloten gegeven heeft. Beoordelingen lopen uiteen van nul tot en met drie sterren. Je vindt ze op het slotschild of de cilinder van het slot. 

Installeer naast een goed slot ook een alarmsysteem
Vaak is een goed slot alleen niet voldoende om de kans op een inbraak in huis te minimaliseren. Combineer het slot met een alarmsysteem. Hierbij heb je in de basis twee opties: een bestaand alarmsysteem en een systeem welke je zelf ontwerpt. Dat laatste krijgt de voorkeur, daar je het alarm hiermee aan kunt laten sluiten bij de beveiligingsrisico’s in huis. Een slotenmaker helpt je deze risico’s inzichtelijk te maken. Eerder las je al dat een slecht beveiligd raam in de buurt van een plat dak een voorbeeld van zo’n risico is. Een geactiveerd alarm schrikt inbrekers af; het wijst omwonenden erop dat er iets niet in de haak is binnen je woning. Daarbij schrik je zelf ook wakker, mocht je op het moment van de inbraak thuis aanwezig zijn. 

Hang een slimme deurbel op bij de voordeur
Tot slot is het raadzaam gebruik te maken van een camera. Populair is de slimme deurbel, waarmee je direct op de hoogte bent van beweging rond je woning. Beelden zijn live te bekijken via de app op je telefoon, ook als je niet thuis aanwezig bent. Daarbij zie je met een slimme deurbel altijd wie er voor de deur staat; wel zo veilig, wanneer er laat op de avond nog wordt aangebeld.