Verbouwen

Epoxy vs. Polyurethaan: waar kies je voor?

Epoxy vs. Polyurethaan: waar kies je voor?

Het kiezen van de juiste vloercoating voor je klus kan soms verwarrend en ingewikkeld zijn. De huidige commerciële vloeren moeten bestand zijn tegen jarenlang intensief gebruik. Ze moeten echter veilig en slipvrij zijn. Epoxy- en polyurethaan vloeren zijn twee van de meest gebruikte soorten vloercoating. Deze twee soorten vloercoating hebben verschillende eigenschappen die geschikt zijn voor bepaalde toepassingen en het kiezen van de verkeerde oplossing kan leiden tot kostbare reparaties of zelfs tot het falen van de vloer. Ontdek hier welke coatingvloer je nodig hebt! 

Wat is Epoxy?

Epoxy is een natuurlijke stof. Epoxyhars ontstaat door uitharding, oftewel verharding van het materiaal met warmte, lucht of chemicaliën. Afgezien van het feit dat het een vloercoating is, heeft deze hars een verscheidenheid aan toepassingen. Het kan worden gebruikt als een cement bindmiddel, een lijm, en een verscheidenheid van andere dingen.

Een van de eerste dingen om te vermelden is dat Epoxy iets minder duur is dan vergelijkbare PU-opties. Hoewel er sprake kan zijn van prijsverschillen tussen de merken, is dit de algemene tendens. Daarnaast zijn Epoxyvloeren duurzamer dan polyurethaan vloeren. Echter is dit soort hars moeilijker te bewerken en heeft het een hoge druksterkte. Epoxyhars kan de beste optie zijn als zwaar materieel regelmatig gebruik zal maken van je vloeren. Epoxy is ook beter bestand tegen sommige materialen dan PU. Als zwavelzuur wordt gemorst op de vloer, zal een epoxyhars in staat zijn om het beter te behandelen. Epoxy hecht zich doeltreffend aan een verscheidenheid van oppervlakken en is beter bestand tegen vocht dan PU.

Wat is Polyurethaan?

Polyurethaan, of PU, is een veelzijdige vloerbedekking met verschillende toepassingen. Deze kunsthars wordt vaak gebruikt in houtwerk, zoals kasten. Bepaalde PU-harsen hebben een waterbasis, terwijl andere een oplosmiddel- of oliebasis hebben.

Polyurethaan is duurzamer omdat het beter bestand is tegen slijtage en schokken. De flexibiliteit van PU is nuttig in vele sectoren, ondanks het feit dat epoxy taaier is. PU is ook bestand tegen een groot aantal gevaren, waaronder oplosmiddelen, alkaliën en corrosie veroorzakende stoffen. Het is perfect voor zuivelverwerkende fabrieken waar vaak melkzuren op de vloer worden gemorst.

Welke moet je kiezen?

Wat is beter: epoxy of polyurethaan? Dat is een lastige vraag. Er bestaat geen pasklare oplossing: alles hangt af van je specifieke eisen. Houd bij het overwegen van deze voor- en nadelen rekening met de aard van de toepassingen die je vloeren kunnen zien. Je kan de juiste soort coatingvloer voor de klus kiezen als je weet aan welke omstandigheden en chemicaliën het oppervlak het meest zal worden blootgesteld. Een slecht afgewerkte vloer kan een risicovolle toestand creëren die tot schade kan leiden.