Uncategorized

Tips om de verkoopprijs van je woning te bepalen

verkoopprijs woning bepalen

Als jij graag je woning zo snel en efficiënt mogelijk wilt verkopen, moet je goed weten wat de sterke en zwakke punten van jouw huis zijn en de waarde van je huis laten schatten. Daarna kun je doormiddel van deze vier tips de verkoopprijs van je huis bepalen. 

1. Vergaar informatie

Ten eerste is het heel belangrijk dat je informatie vergaart over de woningmarkt. Bekijk daarom woningen die vergelijkbaar zijn met die van jou. Om dit verder te onderzoeken kun je online zoekmachines gebruiken, andere woningen bezoeken, een online schatting doen of een erkend expert erbij halen. Let vooral bij deze huizen op het aantal kamers, de tuin en de oppervlakte. 

2. Analyseer je woning

Dan is het tijd om je eigen huis te analyseren. Breng in kaart wat de eigenschappen van jouw huis zijn en wat het waardevol maakt. Stel jezelf vragen als: voor wie is je woning geschikt? Hoe ziet de omgeving er uit? Voor hoeveel geld staan andere huizen in jouw stad te koop? Wat is de verhuurwaarde? Zo kom je er al snel achter wat er aantrekkelijk is aan jouw huis voor een potentiële koper. 

3. Rekening houden met de verkoopkosten

Als je een verkoopprijs van je woning gaat bepalen moet je wel rekening houden met de wettelijke verplichtingen. Er is namelijk de belasting op de meerwaarde, het energiecertificaat, de kosten voor een vervroegde terugbetaling van de hypothecaire lening en de handlichting van de hypotheek. Ga naar Belastingdienst.nl voor meer informatie.

4. Voorzien van een onderhandelingsmarge

Als jullie de waarde van je huis laten schatten moet je ook voorzien van een onderhandelingsmarge. Het is gebruikelijk om hierbij een overschatting van 10% te doen. Dan weet je zeker dat je goed ziet wat betreft de onderhandelingsmarge.