Uncategorized

Tuintips: de voordelen van een sedumdak

Wanneer je je huis groener wilt maken kan het een optie zijn om een sedumdak aan te laten leggen. Deze type daken zijn erg goed voor jou en voor het milieu en tegenwoordig worden ze steeds populairder. Zo zijn deze type daken steeds vaker terug te vinden in de stad. Maar wat zijn nou de precieze voordelen van een sedumdak?

Wat is een sedumdak precies?

Om de voordelen goed te kunnen begrijpen is het belangrijk om te weten wat een sedumdak precies inhoudt. Een sedumdak is een dak wat bestaat uit vetplantjes. Deze planten kunnen erg goed tegen droogte en kunnen ook overleven als er vrij vochtige periodes zijn. Omdat het in Nederland steeds warmer wordt hoef je je dus geen zorgen te maken dat je je dak op moet om je planten water te geven. 

Als het regent is dit vaak voor een langere tijd genoeg vocht voor het dak. Een hele felle zon hoeft ook geen probleem te zijn voor de vetplantjes.

Niet alleen op een plat dak te leggen

Een sedumdak kun je niet alleen op platte daken leggen. Ook op schuine daken is het mogelijk om een sedumdak aan te leggen. Let wel op, het dak mag niet meer dan 65 graden zijn. Is jouw dak dit wel dan is het helaas niet mogelijk om een sedumdak erop te leggen. 

De reden dat dit niet kan is omdat wanneer het regent, het dak het vocht op moet kunnen  nemen en wanneer de helling te groot is zal het water vooral naar beneden stromen in plaats van dat het wordt opgenomen.

Geen last van ongedierte

Wanneer je een sedumdak wilt is het fijn om te weten dat je niet om de haverklap naar boven moet om ongedierte te bestrijden. Wanneer je een sedumdak aanlegt zul je wel te maken krijgen met een heleboel andere dieren. Hier moet je wel rekening mee houden. De kans dat buxusmot bestrijden je prioriteit is, is dus wel klein. 

Goede isolering

Wanneer je een sedumdak hebt zul je merken dat je huis erg goed geïsoleerd is. Dit komt omdat een sedumdak een erg dikke laag is. Door deze laag is het minder snel koud in huis waardoor je ook minder snel de verwarming aan hoeft te zetten. Dat is natuurlijk ideaal, vooral in de lente of herfst als het net te warm is met verwarming en net te koud zonder.

Meedenkend met het milieu kan ook andere voordelen hebben

Wanneer je erg innovatief bent en wilt helpen met de verbetering voor het milieu dan is de kans groot dat je hier op verschillende manieren in wordt gesteund. Een voorbeeld is dat je een hogere hypotheek kunt aanvragen. Wil je dus een sedumdak aanleggen dan krijg je hier een budget voor.

Wanneer je van plan bent om een sedumdak aan te leggen is het slim om dit door een professional te doen. Hij of zij kan dan ook meteen controleren of de fundering van je dak geschikt is om hier een sedumdak op te maken. Is dit niet het geval? Dan zul je hier nog een paar aanpassingen aan moeten maken.