Uncategorized

Gevaar van schoorsteenbrand

Voor iedere schoorsteeneigenaar die graag zijn open haard opstookt in de winter is het belangrijk om goed te weten hoe deze te onderhouden. Ieder jaar weer vliegen er honderden schoorstenen in brand in Nederland, wat ongevallen zijn die prima kunnen worden voorkomen over het algemeen. Door zo nu en dan eens een professionele schoorsteenveger in te zetten kan je je schoorsteen in goede conditie houden, waardoor je veilig kan stoken, zonder bang te zijn voor brand. 

De belangrijkste oorzaak van schoorsteen branden is het roet dat achterblijft door de verbranding. Hoewel er hout is dat wat minder roet afgeeft, zorgt al het hout dat je verbrand in je open haard voor een zekere hoeveelheid roet. Een schoorsteenveger kan dit weghalen. Hij zal met een lange uitschuifbare borstel van onderuit naar boven werken en op die manier zo veel mogelijk roet weghalen. Hij kan er ook voor kiezen om van boven naar beneden te werken. Hierbij laat hij de borstel vanaf de dak kant naar binnen, om zo het roet naar beneden mee te vegen. Hierbij zal hij ook eventuele nestjes van vogels of insecten meenemen, welke de luchtdoorstroom kunnen verslechteren, wat kan resulteren in een slechte luchtcirculatie in huis.

Het is verstandig om minimaal jaarlijks iemand in te huren voor schoorsteen vegen. Zo kan je bij een normale manier van stoken, dus met goed hout en een normale hoeveelheid, gewoon veilig blijven stoken, zonder dat hier grote risico’s aan verbonden zijn. Daarnaast is het ook door veel verzekeraars verplicht om dit minimaal jaarlijks te doen. Als u de schoorsteen laat vegen door een goede professionele gerenommeerde veger, dan zal deze u een certificaat kunnen geven dat de verzekeraar graag wil zien, waar op staat dat de schoorsteen inderdaad is geveegd en weer een heel jaar mee kan tot de volgende veegbeurt.