Woontips

Zachter water? Dat kan dankzij een waterontharder! 

Niet iedereen houdt van schoonmaken. Dat verbetert er zeker niet op wanneer je in de keuken en badkamer tal van kalkresten vindt. Dit kan alles te maken hebben met hard water. Dit is water waar veel kalk in zit. Of je hard of zacht water hebt, hangt af van de gemeente waarin je woont. Dat het veel nadelen heeft is wel zeker. Gelukkig is een waterontharder dan een goede oplossing! 

Wat is een waterontharder? 

Een waterontharder is een stof of een apparaat dat letterlijk het water minder hard zal maken. Hard water wordt omgezet in zacht water door het kalkgehalte van het water te verminderen. Maar hoe werkt dit? De waterontharder wordt rechtstreeks op de waterleiding aangesloten. Het water zal langs een harskern geleid worden en calcium- en magnesiumionen worden verwisseld voor natriumionen. Hierdoor zal het water zachter worden. Er zijn meerdere manieren van werken, maar deze wordt als de meest efficiënte bestempeld. 

Wat zijn de voordelen van een ontharder? 

Er zijn tal van voordelen verbonden aan het gebruiken van een waterontharder. Kalk is een schadelijke stof voor heel veel van je huishoudelijke apparaten. Denk maar aan koffiezetapparaat, waterkoker. Deze toestellen zullen veel minder ontkalkt moeten worden en dit zal de levensduur van de apparaten verlengen. Bovendien werken wasproducten beter in zacht water dan in hard. Je hebt een kleinere hoeveelheid product nodig, wat zorgt voor een serieuze besparing. 

Een waterontharder, wat kost het? 

Waterontharders mogen dan wel tal van voordelen hebben, er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan vast. Hoeveel een waterontharder kost is moeilijk te zeggen. Dit hangt van een aantal factoren af: het type toestel, de capaciteit, het onderhoud en de kosten van de plaatser. Je kan altijd bij professionele installateurs van water offertes opvragen. Zo heb je een idee van de prijs en kan je ook goed vergelijken alvorens je een keuze maakt.