Kopen

Koop nooit vastgoed zonder bouwkundige keuring

Bouwpakket

Professionele vastgoedhandelaren zullen nooit vastgoed kopen zonder eerst een gedegen beoordeling van het pand te laten maken. Op die manier zijn ze er zeker van dat er geen bouwtechnische lijken in de kast zitten die hen op den duur veel geld zouden kunnen kosten. Particulieren hebben vaak wat meer moeite met een bouwkundige keuring aanvragen. Ze zien op tegen de kosten die daarmee gemoeid zijn. Dat is volledig onterecht, want met een bouwkundige keuring heb je de zekerheid dat je een woning of bedrijfspand koopt, waarvan bekend is hoe de technische staat is.

Kat in de zak

Wanneer je als particulier op zoek gaat naar een andere woning is er een grote kans dat je verliefd wordt op een pand. Vaak gaat het om oudere woningen met een karakteristiek uiterlijk of een fraaie klassieke indeling. De vraag naar dit soort woningen is groot en er moet snel worden gehandeld om ze in bezit te krijgen. Toch moet je vooral in dit geval altijd een bouwkundige keuring aanvragen om geen kat in de zak te kopen. Want juist bij oudere woningen is de kans aanwezig dat er verborgen gebreken zijn. Dat is niet erg, als je het maar weet en het mee kunt nemen in de prijsonderhandelingen.

Welke informatie krijg je bij een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige keuring maakt een onafhankelijke inspecteur een ronde door het pand. Daarbij wordt alles bekeken, dus ook het dak, de fundering, de situatie in de kelder, de kwaliteit van de kozijnen en muren, de verwarming, de leidingen en de elektrische installatie. Als er gebreken worden geconstateerd wordt dat door de inspecteur genoteerd. Hij zal aangeven welke kosten er op korte termijn moeten worden gemaakt om het mankement te herstellen. Ook geeft hij een indicatie van de kosten die op langere termijn nodig zijn voor structureel herstel.

Objectieve informatie

Een bouwkundige keuring aanvragen doe je bij voorkeur bij een gecertificeerd bedrijf. Dat werkt volgens standaard richtlijnen, die door de overheid zijn vastgesteld. De inspectie wordt uitgevoerd volgens de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8060 en de NEN 2767. Je mag er ook vanuit gaan dat het bedrijf niet zal worden beïnvloed door partijen van buitenaf. Als de tegenpartij, de verkoper, al een bouwkundige inspectie heeft gedaan, hoef je dat als koper niet opnieuw te doen. Alleen als dat is gebeurd door een niet gecertificeerd bedrijf is het goed om een extra keuring te laten uitvoeren.

Wat kost een bouwkundige keuring?

Als je een woning gaat kopen is het goed om over elke uitgave goed na te denken, want de kosten zijn al hoog genoeg. Juist daarom is het goed om niet in vertrouwen te handelen. Een bouwkundige keuring aanvragen kost voor de meeste woningen niet meer dan € 400. dat is een flink bedrag, maar dat valt in het niet als later blijkt dat je nieuwe woning achterstallige gebreken heeft. Kies dus voor zekerheid als je een woning gaat kopen en laat een keuring uitvoeren. Dan doe je geen miskoop.

Bron: Keuringshuis