Uncategorized

Badderen in het verleden

Mensen gebruiken al millennia lang baden. Van een meertje tot een 6 persoons jacuzzi, het zijn allemaal baden. Baden zijn veel veranderd door de tijd heen en zijn van zeer primitief en simpel naar een echt luxe product gegaan.

De antieke wereld

In het oude Griekenland was er al een plek waar men warme baden nam. In het plaatsje Therma werd er gebruik gemaakt van een vulkanische krater, waarin er hete stenen gelegd werden, om zo het water op te warmen. Ook de Romeinen had een grote badcultuur. In iedere plaats van betekenis was er wel een badhuis te vinden. Hier kwamen mensen samen om in de baden zich te wassen. Doordat dit zo een belangrijk deel was van Romeinse cultuur, bouwden soldaten als ze elders in Europa op veldtocht waren vaak ook baden, waardoor er dus over heel Europa badhuizen verspreid zijn uit Romeinse tijd. Maar ook in Japan waren ze er al vroeg bij, waar er vanaf de 8ste eeuw n. Chr. al gebruik werd gemaakt van de natuurlijke warm water bronnen die Japan heeft. 

Sterk staaltje ontwerpen

De Romeinen stonden bekend om hun goede architectuur. Ze hadden veel goed opgeleide bouwmeesters die wisten hoe ze dit soort systemen aan konden leggen. Hierdoor konden ze effectief het water verwarmen, maar ook bijvoorbeeld goed verwarming aanleggen in de huizen die ze bouwden (natuurlijk wel alleen voor de rijken). Met uitgebreide netwerken van aquaducten wisten de Romeinen water te vervoeren naar hun steden en hiermee de badhuizen te vullen onder andere. Natuurlijk was het makkelijker als een plaats dichtbij een goed bruikbare rivier is gebouwd, wat veel van de Romeinse nederzettingen ook waren.

Moderne baden

Tegenwoordig vinden we baden niet meer zo boeiend. Veel mensen douchen, aangezien dit minder lang duurt en minder water verbruikt. Het bad is een luxe voor wie daar nog zin in heeft en het zijn meer de dingen als een intex bubbelbad waar mensen nog aandacht aan besteden. Baden zijn niet meer zo ingewikkeld met onze huidige staat van technologie en mensen vinden ze daardoor gewoon een stuk minder interessant geworden. Maar natuurlijk zijn er nog zat mensen die zo nu en dan eens even rustig een paar uurtjes in bad gaan liggen en de badkamer zijn naam eer aan doen. En er zijn ook genoeg mensen die zullen beweren dat een bad in een natuurlijk meertje ergens in de bossen eigenlijk wel het toppunt is.