Interieur

Handige tips voor het verbouwen van je tuin

Er kunnen veel verschillende en goede redenen zijn waarom je besluit je tuin te gaan verbouwen: misschien ben je net verhuisd, misschien staat je oude tuin je niet meer aan, of misschien heb je er de afgelopen jaren te weinig aandacht aan besteed en zijn nu simpelweg al je planten dood. Wat de reden ook is, het kan vaak een enorme stapel werk lijken, waarbij er steeds nieuwe klusjes komen kijken die je vooraf niet had zien aankomen: dan moet je bijvoorbeeld weer voor de derde keer op een dag naar een tuincentrum rijden omdat je potgrond op is, om maar wat te noemen. Door onderstaande adviezen in acht te nemen kun je het jezelf een stuk makkelijker maken, en tegelijkertijd ook nog eens een hoop werk besparen!

Maak een plan van je wensen en eisen 

Het is een goed idee om, nog voordat je begint, duidelijk op papier te zetten wat je nou allemaal precies wilt veranderen. Dit heeft een aantal flinke voordelen, waarvan het voornaamste is dat je veel preciezer kunt bepalen wat je nou allemaal zult moeten gaan doen. Op deze manier kun je tegelijkertijd ook een hoop tijd besparen wanneer je bijvoorbeeld op zoek gaat naar planten, aangezien je niet elke optie opnieuw hoeft te overwegen: je bent er dan immers gekomen met een doel! 

Zorg dat je alles in huis hebt gehaald voordat je begint 

Daarnaast kan het een goed idee zijn om er voor te zorgen dat je van te voren alle benodigde materialen in huis hebt die je nodig gaat hebben als je een dag gaat klussen in de tuin. Wanneer je er namelijk halverwege achterkomt dat je iets belangrijks, zoals tuinaarde, niet meer hebt, betekent dit namelijk vaak dat je de komende uren of bezig bent met het halen van de producten die je nodig hebt of bezig bent met het uitstellen daarvan. Hierdoor kan het lijken alsof je veel meer werk moet verrichten dan je van te voren dacht, terwijl dat eigenlijk wel meevalt. Je kunt dit voorkomen door vooraf een goed en duidelijk plan te maken, zoals we eerder ook al zagen, en door een goede lijst te maken van alle producten, zodat je zeker weet dat je niks belangrijks vergeet. 

Denk ook aan de details 

Als laatste tip kan het een goed idee zijn om tijdens het klussen ook goed na te denken over de kleine zaken. Wanneer je namelijk je tuin gaat verbouwen kan het erg makkelijk zijn om vooral in grove lijnen te gaan denken, maar je zult er al snel achter komen dat je tuin hierdoor incompleet aan kan voelen. Door bijvoorbeeld ook te kijken naar leuke kleine plantjes voor dat ene kale plekje, of naar een leuk beeldje dat je bij de schuur kunt zetten, kun je er al snel voor zorgen dat het allemaal als een geheel aanvoelt. Hierdoor wordt het ook gelijk een stuk fijner om in de tuin te zitten!